Efímers 21/07/2015

L’Audiència Nacional declara il·lícita la retallada salarial del 5% a TVC

El tribunal obliga la CCMA a abonar l’import corresponent als treballadors

Núria Juanico
2 min
L’Audiència Nacional declara il·lícita la retallada salarial del 5% a TVC

BarcelonaLa retallada salarial del 5% als treballadors de Televisió de Catalunya (TVC) des del 2013 és il·lícita, segons l’Audiència Nacional. Una sentència d’aquest tribunal condemna la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a abonar als treballadors de TVC totes les quantitats descomptades des del gener del 2013 sota el concepte de reducció per l’acord de viabilitat (RAV). El text judicial inclou una condemna afegida del 10% d’interessos per la demora.

Aquest és el segon revés que rep la direcció de la CCMA enguany, després que al febrer el Tribunal Suprem també declarés il·lícita la retallada salarial del 5% als treballadors de Catalunya Ràdio i obligués la direcció de la Corporació a retornar-los l’import corresponent. Aleshores, el comitè d’empresa “ja va alertar que el cas era idèntic al dels treballadors de TVC, i que calia la supressió immediata de la retallada i la devolució dels diners descomptats il·legalment des del 2013”, afirmen fonts sindicals del grup. Per la seva banda, el president de la CCMA, Brauli Duart, va dir en una compareixença al Parlament al febrer que el retorn de la retallada salarial als treballadors de Catalunya Ràdio suposava “un cop fort al procés d’estabilització pressupostària i de viabilitat” que l’ens públic ha estat fent durant els últims quatre anys. En aquella ocasió, Duart va advertir que el retorn de la retallada salarial als treballadors de Catalunya Ràdio i TVC podria suposar “un import de 29,9 milions d’euros”, és a dir “un 10%” del pressupost actual de la Corporació.

Amb tot, el conflicte sobre la RAV a la CCMA ve d’anys enrere. Durant el 2011 i el 2012, els treballadors del grup van acceptar en referèndum una retallada voluntària del 5% del sou sempre que la direcció mantingués la plantilla de la Corporació. Ara bé, el 2013 es va continuar aplicant aquesta retallada i, a més, es va fer un ERO que va afectar 312 treballadors fixos i es van eliminar els contractes amb 300 col·laboradors i personal temporal. Va ser aleshores quan els comitès d’empresa de treballadors de Catalunya Ràdio i TVC van presentar demandes a l’Audiència Nacional per reclamar que la tisorada salarial del 5% era il·lícita.

Davant la sentència del tribunal, el comitè d’empresa de TVC reclama la suspensió immediata de la retallada i la devolució dels imports corresponents. Malgrat que la direcció de la CCMA té cinc dies per presentar un recurs, el comitè considera que “esgotar la via jurídica, que ja els ha dit en totes les instàncies que la retallada és il·legal, només fa perdre temps a la justícia i malbarata recursos públics”.

En paral·lel, fonts de la CCMA expliquen que estan estudiant si volen recórrer el text judicial i afirmen que, mentrestant, s’intentarà complir-lo. “Hem de buscar la manera en què l’aplicació de la sentència sigui compatible amb el fet de preservar la viabilitat i la qualitat dels continguts de TVC”, asseguren. Les mateixes fonts apunten que un any de retallada salarial a TVC equival al voltant dels 5,4 milions d’euros, de manera que “és impossible retornar aquests imports sense canviar el model”.

stats