Ara Premium 10/05/2015

L’extravagància com a argument: les llistes més xocants del 24-M

Opcions friquis busquen colar-se als ajuntaments amb propostes originals

Auri Garcia Morera / Mario Martín Matas
4 min
L’extravagància com a argument: les llistes més xocants del 24-M Els partits grans també ho proven

BarcelonaLes eleccions municipals són un camp adobat per a l’aparició, al costat dels partits tradicionals, de candidatures específiques per a una localitat, sovint amb elements estrafolaris. La Coordinadora Reusenca Independent (CORI) és un dels exemples més paradigmàtics i un dels que ha arribat més lluny. Vestit d’Elvis Presley i amb promeses com la creació d’un “follòdrom municipal”, Ariel Santamaria es va convertir en regidor a l’Ajuntament de Reus -un dels més importants de Catalunya-, en les eleccions del 2007. El 2011 va quedar fora del consistori per poc, i aquesta vegada ha col·laborat amb Ara Reus en la creació de l’himne de la candidatura, tot i que no es presenta a les eleccions. Aquestes són algunes de les llistes més originals per a la cita del 24 de maig.

DECIDE

El Yoyas de Gran Hermano, candidat a Vilanova del Camí

Malgrat que Carlos Navarro, més conegut com el Yoyas després del seu pas per Gran Hermano, sempre havia mostrat el seu suport a C’s -l’última vegada a les eleccions catalanes del 2012-, aquest cop encapçala la candidatura de Derecho, Ciudadanía y Democracia (DECIDE) a Vilanova del Camí (Anoia).

El partit ja va presentar-s’hi el 2011 i va aconseguir uns exigus 176 vots, insuficients per entrar al consistori. Ara, amb el reclam del Yoyas, aspiren a donar la sorpresa. “Ens considerem apolítics. No volem governar, volem administrar”, diu el candidat al vídeo electoral de la formació. Entre les seves promeses, si guanya els comicis, destaca que s’abaixarà el sou un 50%.

PENN

Una limusina i 500 euros per a tothom que es casi a Cerdanyola

El Partido de los Emprendedores (PENN) es presenta a Cerdanyola del Vallès amb una proposta concreta: durant els dos primers anys de mandat es compromet a donar 500 euros a totes les parelles que es casin al municipi i també una limusina per al dia del casament. La formació, encapçalada per Manoli Ortuño, es considera un grup d’“emprenedors nats” que volen “canviar Cerdanyola”.

El dia de Sant Jordi van regalar roses a totes les dones que van acostar-se al seu estand promocional i a la seva pàgina web comenten que tot i que Susana Díaz va guanyar les eleccions a Andalusia “ a base de migas ”, ells guanyaran les municipals “ con trabajo y jamón de recebo de los buenos ”. Asseguren que són els millor i que ho demostraran sense que calgui esperar gaire.

P-LIB

Un partit que es defineix com a llibertari però que no és anarquista

Tot i que la paraula llibertari remet a un ideari lligat a l’anarquisme i, per tant, allunyat d’uns comicis electorals, el Partit Llibertari (P-LIB), fundat el 2009, presenta en aquests comicis un total de 14 candidatures al conjunt de l’Estat, una a la ciutat de Barcelona.

Per com està organitzada la seva web podria semblar que estan més interessats a recaptar fons que no pas a defensar una ideologia concreta, però existeix un document marc de 86 pàgines amb els seus postulats. Hi destaca per sobre de tot la defensa d’un “liberalisme profund”, i és allà on deixen clar que el concepte llibertari, al seu parer, és el més important perquè prevalgui sempre l’individu. “No estem en política per imposar res al ciutadà, sinó per alliberar-lo de les imposicions dels altres”, defensa al seu programa.

AMD

Alternativa Motor y Deportes, un partit “no ideològic”

“Saps quina hora és? És l’hora d’AMD”. Aquesta frase resumeix la “lluita sense treva” que promet Alternativa Motor y Deportes, un partit que es presenta a diferents llocs de l’Estat el 24-M i en el cas de Catalunya també a Tarragona.

AMD assegura que és un partit “no ideològic” que només defensa el sentit comú. Ofereix, diu, solucions concretes als problemes reals de la gent. Com el seu nom indica, però, el motor i la seguretat viària ocupen bona part del seu programa electoral, amb 29 propostes concretes en aquest camp. Entre elles, eliminar els radars de les carreteres, impulsar la velocitat lliure a les autopistes -a les autovies es limitaria a 140 km/h-, construir més aparcaments i oferir cursos gratuïts de perfeccionament de la conducció.

GIAU

Un partit centrat en els ciutadans que viuen en urbanitzacions

A la comarca de l’Anoia, a més de la irrupció de Carlos Navarro, una de les novetats d’aquestes eleccions és l’aparició d’un partit centrat en la defensa dels ciutadans que viuen en urbanitzacions. S’anomena Grupo de Independientes de la Anoia y Urbanizaciones (GIAU) i es presenta a Piera, els Hostalets de Pierola i Santa Margarida de Montbui. Tot i que havia anunciat la seva intenció de fer-ho, finalment no ha presentat llista a la capital, Igualada.

El candidat a l’alcaldia de Piera i líder d’aquest nou partit és l’exregidor del PP Manuel González Pavón, i les seves propostes giren al voltant de l’urbanisme, amb promeses com la millora del clavegueram, de l’asfaltat, de la il·luminació o de la senyalització. Pavón també demana que es rebaixin els passos de vianants elevats perquè provoquen danys als cotxes dels habitants de les urbanitzacions.

LLEI

La cinquena vegada d’un veí de Badalona de 80 anys

Lloc Espai Independent (LLEI) és la candidatura a l’Ajuntament de Badalona encapçalada per Josep Valls, un veí de la ciutat de 80 anys, pastisser de professió però conegut per la seva faceta d’activista. A principis de la dècada passada, quan es va plantejar la demolició del pont del Petroli, Valls va encapçalar les mobilitzacions per defensar-lo, que van aconseguir el seu objectiu.

Aquesta victòria li van valer el reconeixement com a Badaloní de l’Any el 2011 i un homenatge de l’Ajuntament amb la col·locació d’una placa al pont el 2013, però no ha aconseguit mai prou vots per convertir-se en regidor. En les últimes eleccions en va tenir 256. Tot i això, aquest any ho torna a intentar per cinquena vegada, amb propostes sobre el futur del peatge del port o de la línia de tren de la costa.

Els partits grans també ho proven

Els candidats pintorescos no són exclusius dels partits petits o de nova fornada. També poden trobar-se excentricitats en les formacions grans i amb experiència. Un exemple conegut en els últims dies és el de Luis Alberto Nicolás, candidat del PSOE a Meruelo (Cantàbria), que va aparèixer nu en un cartell electoral amb una rosa cobrint les seves parts íntimes i el lema “Soy mejor que tú, y lo sabes ”. També el PP, amb el seu candidat a Albendín (Còrdova), Juan Antonio Malagón, va viure una situació incòmoda. Malagón va gravar-se mentre conduïa i va pujar el vídeo a les xarxes socials. Després va esborrar el vídeo i va dir que l’havia enregistrat quan el seu cotxe era remolcat per una grua. Veient el vídeo es comprova que l’excusa és del tot falsa.

stats