Ara Premium 16/10/2013

L'últim cartutx de Duran per fer descarrilar el procés

L'advertiment del líder d'Unió a Rajoy posa a Mas en un compromís

1 min

BarcelonaQuè pretén Duran en posar damunt la taula la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència en un escenari tan solemne com el Congrés dels Diputats? S'ha tornat abertzale de cop i mira d'aconseguir l'empenta definitiva? O, al contrari, avançant-se en diverses pantalles al ritme que ha imposat el president Mas en realitat el que vol és fer-lo descarrilar? M'inclino per aquesta segona opció.

D'una banda, Rajoy ja no té l'excusa que CiU no parla clar (més clar que el Duran avui és impossible fer-ho), i això dóna ales al l'ala dura que, encapçalats per Aznar, reclama accions contundents contra Mas. De l'altra el president Mas té un problema greu ara. En la seva pròxima compareixença haurà de respondre si és veritat que té previst fer una DUI, en lloc de centrar el debat en la necessitat de la consulta, que és el que toca ara. Duran li ha rebentat l'estratègia del pas a pas i bona lletra.

Com podrà convéncer ara Mas el PSC de sumar-se al consens de la consulta si el seu cap de files a Madrid ja ha revelat que el seu pla B és una DUI? Duran ha decidit sacsejar la pomera a veure què cau: d'una banda força Madrid a moure's (no sabem encara en quina direcció, però apostaria per Aznar) i de l'altra dificulta el consens al voltant de la consulta i el circumscriu a CDC i ERC. Una jugada mestra. Potser l'últim cartutx per fer descarrilar el procés.

stats