Foc creuat pels múltiplexs de TV3

Soria diu que és “un malentès” ja “aclarit”, però Presidència ho nega

Foc creuat de declaracions entre els governs català i espanyol sobre l’amenaça de reduir a la meitat el nombre de canals disponibles per a TV3. El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va aprofitar ahir una entrega de premis a Esade per assegurar que la polèmica obeïa a “un error d’interpretació” que havia comès la Generalitat i que, en qualsevol cas, el malentès ja estava “aclarit”. Però des del departament de Presidència es consideren insuficients les explicacions del titular del ministeri. El Govern va enviar un comunicat a última hora de la nit en el qual va refermar la incertesa que pesa sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA): “El ministeri no ens ha aclarit res ni tampoc ens ha desmentit res sobre l’escrit rebut el 7 de maig en què se’ns comunicava que la Generalitat havia de prescindir de la meitat de l’espai radioelèctric que té a disposició de la CCMA”.

A més, el Govern demana al ministeri d’Indústria “que no confongui l’opinió pública presentant com una reordenació el que, en realitat, s’ha comunicat a la Generalitat com un tancament”. I exigeix “que digui públicament que la Generalitat mantindrà els tres múltiplexs de què disposa avui en dia; això seria aclarir les coses i no confondre la ciutadania”.

El dividend digital

L’ARA ha tingut accés a la carta que esmenta el comunicat. S’hi llisten les afectacions per a Catalunya de l’anomenat dividend digital (l’entrega de part del dial televisiu a les operadores telefòniques perquè hi prestin el 4G, la xarxa d’internet d’alta velocitat per a mòbils). En la llista, s’explica per exemple que els dos múltiplexs de TVE han de mudar-se a noves freqüències, per tal d’alliberar l’espai. I se’ls hi reassigna una nova ubicació. En el cas de TV3, en canvi, les emissions del primer dels seus múltiplexs s’assignen on actualment hi ha el segon múltiplex. I no es disposa de cap espai addicional per encabir o recol·locar els canals que estan emetent des d’aquest segon múltiplex.

La conseqüència pràctica, si TV3 perd un dels dos múltiplexs, és que haurà de tancar canals o bé sacrificar l’alta definició. I, en tot cas, ja serà impossible pensar en l’intercanvi de senyals de Catalunya amb les Balears i el País Valencià.

Durant la seva intervenció, Soria va recordar que és el Govern qui té la responsabilitat i la competència de “reordenar” el seu espai radioelèctric “dins de la capacitat múltiplex i de canals de televisió que té”. Però no va aclarir si es refereix a la capacitat present o a la que se’n deriva després d’aplicar el dividend digital. I ha assegurat que la Generalitat sabia des de fa més d’un any que, per requeriment de la Unió Europea, una part de l’espectre radioelèctric havia de ser alliberat.

Silenci administratiu

El ministre també va indicar que les relacions entre l’executiu espanyol i el Govern són “absolutament fluides” i, “de manera singular”, entre el seu ministeri i els consellers de la Generalitat que tenen competències relacionades amb la matèria del ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. Això contrastava també amb la denúncia que va fer dilluns el conseller de Presidència, Francesc Homs, quan va lamentar que les peticions de reunió oficial, sol·licitades repetidament els últims dos anys, han topat amb el silenci administratiu com a resposta.