DÍGITS I ANDRÒMINES
Mèdia 21/09/2013

iOS 7, un rentat de cara que mareja

No espereu cap revolució: la nova versió manté el mateix model d'ús vigent des del primer iPhone, el de fa sis anys

i
Albert Cuesta
4 min

Hi ha programes de televisió que congreguen mitja humanitat davant la pantalla: la inauguració d'uns Jocs Olímpics, la cerimònia dels Oscars de Hollywood, la final de la Super Bowl. L'equivalent en el món digital són les actualitzacions d'iOS, el sistema operatiu d'Apple per als seus dispositius mòbils: l'iPhone, l'iPad i l'iPod Touch. A diferència del que passa amb Android, en què cada fabricant distribueix la nova versió si vol i quan li sembla, l'empresa de la poma fa públiques les seves actualitzacions simultàniament a tot el món i per a tots els models compatibles. Així ho va fer dimecres passat a les nostres set del vespre, i els seus clients més fidels s'hi van abocar: s'estima que només 24 hores més tard, quatre de cada deu telèfons i tauletes Apple en funcionament ja s'havien canviat a la nova versió 7 d'iOS. La proporció creixerà encara més partir d'aquest cap de setmana, quan s'han començat a vendre en alguns països els dos models nous d'iPhone, el 5S i el 5C, que ja surten amb iOS 7 incorporat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per als que tenim models anteriors d'iPhone (a partir del 4), iPad (el 2 i posteriors) i iPod Touch (el de cinquena generació), ¿val la pena actualitzar-los? La resposta breu és que sí, perquè iOS 7 aporta moltíssimes millores funcionals. Però no espereu cap revolució: la nova versió manté el mateix model d'ús vigent des del primer iPhone, el de fa sis anys: pantalles amb graelles d'icones d'aplicacions descarregables des d'una botiga tancada i necessitat de prémer el botó físic d'inici per canviar d'una a l'altra. Un model d'èxit que Android ha anat perfeccionant, però que sembla primitiu quan s'han fet servir sistemes operatius mòbils més moderns, com Firefox OS, basat en aplicacions de la web oberta, i Windows Phone 8 i BlackBerry 10, en què la integració entre aplicacions és més profunda. En aquest aspecte, si a iOS 6 només es podien publicar coses amb un clic a Facebook i a Twitter, a iOS 7 s'hi afegeix la possibilitat de fer-ho a també Flickr amb les fotos i a Vimeo amb els vídeos. Apple es desmarca així dels serveis equivalents de Google, el seu gran rival.

Sobretot us heu de preparar per a un canvi estètic: un cop actualitzat, el vostre telèfon o tauleta es veuran completament diferents. Tot el disseny gràfic d'iOS 7, des de les icones fins a la tipografia, és ara més clar i estilitzat. Hi ha qui diu que infantil. Costa acostumar-s'hi, en part perquè les animacions que acompanyen moltes operacions arriben a ser excessives. La del fons de pantalla, que simula profunditat a partir d'imatges planes, és espectacular, però us recomano desactivar-la per estalviar bateria.

Internament, Apple ha refinat moltíssim la funcionalitat sense perjudicar el rendiment: els meus iPhone i iPad van exactament igual de ràpid que abans d'actualitzar-los, i el navegador web Safari incorporat és ara substancialment més ràpid, fins a un 20% més que abans en algunes operacions. El sistema Siri de control verbal segueix sense entendre el català, però ara admet ordres en aplicacions alienes a Apple; per exemple, es pot consultar la Wikipedia amb la veu. Més important encara és que es poden controlar verbalment moltes funcions del dispositiu: activar el mode avió, el wifi o el Bluetooth, abaixar la lluminositat de la pantalla. També es poden ajustar més còmodament que abans, gràcies al nou centre de control, una pantalla inspirada en les versions més recents d'Android que apareix fent lliscar el dit des de sota de la pantalla i que recull comandaments i selectors fins ara amagats a l'aplicació de configuració; per exemple, enviar la pantalla per AirPlay a un Apple TV.

L'ús de gestos amb el dit des del marc exterior de la pantalla també ha estat manllevat, ja que ja l'havíem vist en BlackBerry 10, Android i el desaparegut webOS de Palm. A iOS 7 s'introdueix el retrocés a la pantalla anterior, fent lliscar el dit cap a la dreta en les aplicacions que ho prevegin. Abaixant el dit des del marc superior s'obre el centre de notificacions, ara més complet (missatges rebuts, cites de l'agenda, trucades perdudes, recordatoris d'aniversari, previsió meteorològica). I fent-lo lliscar cap a baix en el centre de qualsevol aplicació apareix el multicercador Spotlight, fins ara en una pantalla de l'esquerra de la principal. També es fa servir un gest lateral a la nova aplicació de càmera per triar entre les diverses modalitats de fotografia: normal, panoràmica, quadrada amb filtres a l'estil d'Instagram, vídeo i càmera lenta, aquesta només al nou iPhone 5S.

De webOS procedeix també la nova multitasca: en prémer dos cops el botó d'inici s'accedeix a un carrusel de vistes en miniatura de les aplicacions que hi hagi obertes, que es poden tancar empenyent-les cap a dalt. Un sistema semblant es fa servir per obrir noves pestanyes del navegador web, en aquest cas fullejant-les verticalment.

A mesura que es fa servir iOS 7 es descobreixen més detalls, que fan innecessàries aplicacions de tercers: la de brúixola inclou un nivell de bombolla; al centre de control hi ha un botó per encendre el flash com a llanterna i un altre per obrir la calculadora; la galeria de fotos les agrupa per data i lloc; es pot configurar l'App Store per tal que descarregui automàticament les noves versions de les aplicacions que tenim instal·lades -però trieu que ho faci només amb wifi o consumireu en dos dies totes les dades mòbils que tingueu contractades-; amb FaceTime es poden fer trucades de veu a l'estil Skype, si bé només entre equips Apple; els mapes encara no preveuen rutes en transport públic, però sí a peu. El localitzador de dispositius extraviats permet bloquejar-los amb un codi sense el qual no li serviran de res al nou propietari, encara que els esborri completament. Tan aviat circuli la novetat, els aparells d'Apple perdran interès per als lladres.

En definitiva, iOS 7 aporta més del mateix, però millor. I us permetrà gaudir en el vostre iPhone o iPad actual de la majoria de les prestacions dels nous models, que encara trigaran uns mesos a arribar aquí. Si de cas, podeu esperar algunes setmanes que surti la versió de manteniment que corregirà algun defecte de seguretat detectat pels primers usuaris, i així donar temps als creadors d'aplicacions a treure versions adaptades funcionalment i visual a les noves possibilitats que ofereix iOS 7.

stats