Quinze anys tancats a la casa

Telecinco estrena la nova temporada de ‘Gran Hermano’ d’una manera “que no s’ha fet mai”

El 16 de setembre del 1999 nou persones van entrar a una casa holandesa per passar-s’hi més de 100 dies envoltats de càmeres de televisió. Acabava de néixer Big Brother, un format que Telecinco va convertir en Gran Hermano el dia de Sant Jordi de l’any següent, de manera que Espanya es va convertir en el tercer país del món on s’emetia el programa. Quinze anys després, el reality que, segons Telecinco, “ha canviat la manera de veure i d’entendre el mitjà” televisiu ha donat la volta al món -s’ha adaptat en 80 països dels cinc continents- i, tot i que ja no atreu les impressionants audiències de les primeres entregues, continua sent un dels puntals de la cadena de Mediaset cada temporada. De fet, aquest canal és un dels que més edicions ha ofert del programa a tot el món, fins al punt que aquesta nit (22.00) ja n’estrena la quinzena.

Per commemorar aquesta doble efemèride -quinze anys del naixement del format, quinze edicions a Espanya-, Telecinco promet arrencar avui amb “una estrena espectacular i mai vista”, durant la qual la presentadora, Mercedes Milá, anunciarà la “notícia bomba” a què feia referència en els vídeos promocionals de la temporada. La cadena manté el secretisme sobre aquest punt, però segons Jaime Guerra, director general de Zeppelin -que produeix el format juntament amb Mediaset-, es tracta d’una cosa “que no s’ha fet mai en cap país del món”.

De fet, el director de les gales del programa, Álvaro Díaz, avança que aquesta notícia bomba “en portarà a continuació una altra igual de potent” que “justificarà” que diumenge s’emeti una segona gala. A partir de la setmana vinent -i mentre Telecinco no decideixi modificar la programació- es mantindrà aquesta doble emissió setmanal, tot i que els diumenges es reservaran per a un debat sobre el programa que moderarà Jordi González.

Concursants acompanyats

Més enllà d’aquest anunci, l’inici de la nova etapa de Gran Hermano inclourà una altra novetat, com és el fet que Milá presentarà el programa d’avui des de la mateixa casa de Guadalix de la Sierra, on els concursants passaran els pròxims tres mesos. Segons Guerra, aquesta gala inaugural serà “un homenatge a tots els seguidors del concurs” al llarg de les seves 15 edicions.

Però sens dubte la principal novetat d’aquesta temporada és el fet que Telecinco convidava els concursants a participar-hi acompanyats. Segons la cadena, el 70% de les gairebé 60.000 persones que es van inscriure al càsting s’han apuntat a aquesta possibilitat, tot i que les companyies no es limitaven a persones, sinó que eren d’allò més diverses: des d’animals -gossos i gats, però també vaques o llangardaixos- fins a ninots, instruments musicals o figures de sants i verges. Els responsables del programa ja han advertit que el fet que alguns dels participants entrin a la casa acompanyats obligarà a modificar lleugerament la mecànica del concurs, tot i que no explicaran el nou funcionament fins que els participants ja hagin entrat a la casa.

Al marge d’això, el programa ha renovat la imatge gràfica i el plató, i ha incorporat una càmera robòtica que es pot desplaçar per tota la casa i que oferirà “una visió diferent de les estances”.

“A l’Olimp de la televisió”

Segons el director de continguts de Mediaset, Manuel Villanueva, “després de 15 edicions [ Gran Hermano ] s’ha convertit en un clàssic i ja ocupa un lloc a l’Olimp de la televisió, com tots els grans programes amb què s’escriu la història d’aquest mitjà” a Espanya. Amb el pas dels anys, el format ha notat molt el desgast, com ho demostra el fet que l’última edició va ser la menys vista de totes o que fa tres anys que no arriba als tres milions d’espectadors de mitjana al conjunt de l’Estat. Tot i així, Gran Hermano catorce va ser líder de la seva franja a Espanya pràcticament cada dia.

Més continguts de