Publicitat
Publicitat

DRETS D'AUTOR

En vigor la llei Sinde-Wert, que agilita la clausura de pàgines pirates

El govern central ja pot tancar webs

La polèmica llei Sinde-Wert ja està en vigor, dos anys i mig després. Ni els impulsors de la norma estan convençuts de la seva eficàcia. "És una condició necessària, però no suficient", va admetre ahir Wert.

Ahir va ser un "dia de celebració", segons el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert. L'anomenada llei Sinde, amb què el govern central vol evitar la descàrrega de continguts amb drets d'autor a la xarxa, ja està en vigor. Dos anys i mig després que el PSOE endegués l'accidentada tramitació de la normativa -les pressions dels internautes van aconseguir blocar-la-, ahir va veure la llum.

Què permet la llei Sinde?
Funcionaris decidiran tancar webs que vulnerin el 'copyright'

La normativa crea una secció segona a la Comissió de la Propietat Intel·lectual, que ja existia. Té potestat per tancar webs que infringeixin la normativa. Presideix la secció la directora general d'Indústries Culturals i del Llibre, María Teresa Lizaranzu, i està integrada per membres dels ministeris d'Educació, Cultura, Indústria, Economia i Presidència. "Són funcionaris llicenciats en dret que estan subjectes a una vinculació jeràrquica amb el seu ministeri", diu Joan Barata, professor de dret de la informació de la Blanquerna. "La via judicial garanteix que s'actuï amb independència", afegeix.

Quins són els terminis?
Entre 20 dies i tres mesos com a màxim per clausurar una pàgina

La llei estableix un termini d'entre vint dies i tres mesos com a màxim a partir que la comissió rebi una denúncia. Els primers tancaments es produiran al març. Perquè s'intervingui contra una web cal que ho sol·liciti un propietari de drets intel·lectuals que consideri que li han estat vulnerats. Haurà d'acreditar que la web té afany de lucre i que pot danyar el seu patrimoni.

Quantes webs afectarà?
Un músic presenta les primeres 210 denúncies com a protesta

El president de la Coalició de Creadors, José Manuel Tourné, va xifrar recentment en unes 200 les webs susceptibles de ser demandades. Ara les redueix a 100 per "l'efecte Megaupload i al propòsit dels empresaris d'abandonar les pràctiques il·lícites". Durant el primer dia de llei Sinde-Wert, els principals agents de la indústria cultural -associacions com Egeda (productors) o FAP (audiovisual)- esperaven unes 40 denúncies. Les primeres 210 a fer-se efectives van ser de protesta. Les va presentar el músic Eme Navarro, que va demanar a 210 sites que enllacessin una cançó seva amb copyright per demostrar la "ineficàcia" de la llei.

Quan apareix el jutge?
En dues ocasions: a l'inici del procés i un cop finalitzat

El jutge intervindrà al principi del procés, per identificar el possible infractor -també es demanarà l'ajut de les operadores- i per clausurar la web, si el titular no l'accepta voluntàriament. "La vulneració de la propietat intel·lectual li pertoca al jutge mercantil. Si tu no hi estàs d'acord pots presentar un recurs contenciós administratiu", explica Barata. "Poden col·lidir les decisions dels dos jutges", fa notar.

És efectiva, la nova llei?
Ni els mateixos impulsors de la normativa n'estan convençuts

"És una condició necessària, però no suficient, perquè la cultura espanyola sigui respectada al món", va reconèixer ahir Wert. El president d'Egeda, Enrique Cerezo, també va situar-la com "un pas important, però no el definitiu". Joan Barata fa notar la dificultat tècnica. "Per internet ja circulen manuals fets per tècnics informàtics que expliquen com no patir cap mena de perjudici amb la llei Sinde", ironitza.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT