Efímers 14/07/2015

Nits de curri, sushi i cinema a la fresca

L’Índia és el país convidat de la 12a edició del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic

Xavi Serra
4 min
Les sessions a la fresca de la Bassa dels Hermanos van precedides d’un sopar i espectacles típics del país d’on és el film.

BarcelonaAls plats típics de Vic caldrà afegir-hi a partir d’avui l’arròs basmati, els fideus yakisoba i l’arròs cantonès, acompanyats, això sí, de cinema asiàtic d’última fornada. Aquest vespre arrenquen a la capital d’Osona les Nits de Cinema Oriental, el festival de cinema asiàtic més important que es fa actualment a Catalunya, on fins diumenge es podran veure 34 pel·lícules al Cinema Vigatà, a l’Espai ETC i al punt neuràlgic del festival: la Bassa dels Hermanos.

En aquest parc a l’aire lliure tenen lloc les populars projeccions a la fresca, precedides per un sopar i espectacles escènics típics del país d’origen de la pel·lícula. Són vetllades populars i gratuïtes (a excepció de l’àpat) en què s’acostumen a reunir un miler de persones i en què es barregen vigatans de diferents orígens. “Tot i que a alguns potser no els agradi, a Vic tenim una comunitat d’immigrants asiàtics molt participativa que ha fet seu el festival. Veure el centre de Vic ple d’indis i gent d’aquí, tots junts, ballant cançons de Bollywood i aplaudint pel·lícules, és realment bonic”, explica Quim Cruselles, director de les Nits de Cinema Oriental.

Ninges a Barcelona i ‘Mazinkaiser’

L’Índia, el primer productor de cinema del món, és el país convidat d’aquesta edició. Entre els vuit títols seleccionats no hi falten grans produccions de Bollywood com el James Bond indi Bang bang! i la tarantinesca Action Jackson, però també el cinema social de la denúncia contra el masclisme en clau de melodrama Quissa o la inaugural intriga criminal ambientada a la Calcuta dels anys 40 Detective Byomkesh Bakshy!.Però un dels títols més esperats és BCN knocked out 2, la segona part de la sensació de l’anterior edició del festival, BCN knocked out, un thriller d’acció espectacular que es va rodar a Barcelona. “Era una barreja increïble: polítics corruptes, gàngsters... i ninges, que com tothom sap és una cosa molt típica de Barcelona -fa broma Crusellas-. La gent la va aplaudir amb moltes ganes i va cantar el Borriquito como tú en versió índia que sona a la pel·lícula”. Això sí, el director del festival alerta que la continuació no s’ha rodat a Barcelona sinó als Estats Units. “Però l’equip és el mateix i la diversió està garantida”, explica.

Pel que fa a la resta de la programació, Crusellas destaca la nova cinta del hongkonguès Donnie Yen (“el director de cinema d’arts marcials més en forma del moment”), que ha filmat l’adrenalítica Kung fu jungle, i també la xinesa Uncle victory, que acaba de guanyar el Gran Premi del Jurat del Festival de Xangai tot i no haver-s’hi pogut projectar per la prohibició de les autoritats, incòmodes per la visió crítica que ofereix de la Xina contemporània. El seu director, Zhang Meng, està considerat el Kusturica xinès pel seu cinema colorista ple d’humor absurd. En una línia més lúdica, Crusellas també reivindica l’humor desacomplexat de comèdies japoneses basades en mangues com Wood job! i Judge i el retorn a la pantalla gran de Mazinger Z en la cinta d’animació tradicional Mazinkaiser.

Entre les novetats més destacades hi ha la multiplicació de les activitats paral·leles, cada vegada més protagonistes. L’escenari obert de la Bassa dels Hermanos acollirà propostes tan variades com els espectacles de dansa índia de les companyies Dansara i Bollywood Diamonds, diverses exhibicions d’arts marcials (jujutsu, taekwondo, tai-txi-txuan i boxkarate), tallers d’artesania japonesa i fins i tot una desfilada de kimonos amb models per a funeral, casaments i l’arribada de la primavera. Per evitar les aglomeracions i per pair el menjar amb calma, els sopars de la Bassa dels Hermanos s’avancen a les 8 del vespre; la projecció es manté a les 22 h.

L’activitat paral·lela més esperada, sobretot per part de la comunitat índia, és el concert del virtuós de la música clàssica Sandip Chatterjee, un dels grans intèrprets del santoor. “És un dels músics més populars de l’Índia i oferirà un concert gratuït a Vic -explica Crusellas-. Els indis de Vic estan molt emocionats. És com si nosaltres fóssim a l’Índia i Jordi Savall vingués a fer un concert al costat de casa”.

De Roda de Ter a Corea del Sud

Com tots els festivals de cinema asiàtic, les Nits de Cinema Oriental van escasses de convidats. Però n’hi ha un de molt curiós: Guillem Ramisa, un músic de Roda de Ter que firma la banda sonora de la sud-coreana Somehow. Ramisa va conèixer en un viatge el director d’aquest drama intimista, Kyu Jun-Cho, i es van fer amics. Ramisa, el director i la protagonista presentaran a Vic l’estrena mundial de la pel·lícula.

Creat per una colla d’amics aficionats al cinema asiàtic de vocació més lúdica, les Nits han anat creixent de manera natural al llarg dels anys -als inicis era una única jornada- fins a consolidar un model d’èxit. Mentre que la majoria de festivals retallen programació, ells han passat de programar sis títols a més de trenta en només quatre anys. “Ens hem guanyat la confiança dels distribuïdors, sobretot dels indis. El repte que tenim ara és la professionalització, perquè no podem continuar fent el festival amb un pressupost tan baix”, diu Crusellas.

A l’Índia i la Xina també es feien ‘westerns’

Wild Wild East: del curry western al soja western és la gran novetat d’aquesta edició de les Nits. La primera incursió editorial del festival explora un gènere força desconegut a casa nostra: els westerns produïts en països asiàtics. Firmat per Domingo López, descobreix les pel·lícules de bandits i pistolers que es rodaven a l’Índia des dels anys 30, els westerns japonesos que van inspirar Tarantino tant com l’ spaguetti western i la gran estrella del western filipí, l’actor Weng Weng. El llibre, publicat en versió catalana i castellana, compta amb col·laboracions de Carlos Pumares, Fausto Fernández i el documentalista australià Andrew Leawold, entre d’altres. Per acompanyar la presentació del llibre, el festival programarà una retrospectiva sobre el gènere amb títols com el western xinès filmat a Almeria El karate, el colt y el impostor i Sholay, la pel·lícula més famosa del cinema indi.

stats