Efímers 04/08/2015

Polèmica per l’adjudicació dels resums dels partits de Lliga en exclusiva a TVE

Mediaset denuncia que es vulnera el dret a la informació i critica que la compra es fes amb diner públic

Albert Castellví Roca
4 min
NOU SEGONS PER PARTIT A part de TVE, els canals només podran oferir 90 segons d’imatges per jornada.

BarcelonaLa decisió de la Lliga d’adjudicar els drets d’emissió dels resums dels partits de Primera Divisió i de la Copa del Rei en exclusiva a Televisió Espanyola per a la pròxima temporada no ha agradat gens als despatxos de Mediaset, fins al punt que aquest cap de setmana els informatius de Telecinco i de Cuatro van incloure una peça en què denunciaven una situació que, en la seva opinió, “va en perjudici dels espectadors” i “limita el dret a la informació de la resta de cadenes”. El grup que dirigeix Paolo Vasile, a més, lamenta que la televisió pública hagi aconseguit aquests drets gràcies “als diners del contribuent”, que li han permès presentar l’oferta econòmica més elevada. TVE no ha revelat quant ha pagat per obtenir els drets però Mediaset parla de 12 milions d’euros.

En realitat, Telecinco i Cuatro, igual que la resta de canals que hi estiguin interessats, sí que tindran dret a emetre resums de la Lliga i de la Copa, però amb les limitacions que fixa el reial decret aprovat el 30 d’abril pel govern espanyol per regular la comercialització televisiva del futbol. Aquest text admet que “el dret d’emissió en exclusiva no pot limitar el dret a la informació dels ciutadans”, però estableix que les cadenes que no tinguin l’exclusiva només podran incloure els resums als informatius i que, en total, les imatges no podran durar més d’un minut i mig. Mediaset considera aquest temps totalment insuficient, ja que equival, de mitjana, a nou segons per partit. Això contrasta amb els cinc minuts que podran oferir, com a màxim, els canals de TVE per a cadascun dels enfrontaments -sense superar la mitja hora per jornada-, que a més es podran complementar amb entrevistes a peu de gespa.

Cal tenir en compte, però, que les queixes de Mediaset han arribat un cop la Lliga ja havia anunciat el resultat de la subhasta, a la qual el grup liderat per Vasile també s’havia presentat. Segons els barems fets públics pels organitzadors de la competició -que tenien en compte, a banda de l’oferta econòmica, la proposta tècnica i qualitativa de cada operador-, Mediaset va aconseguir una puntuació de 57,26 i va quedar tercera, per darrere d’Atresmedia -amb 64,79 punts- i de RTVE, que en va sumar 80,69. L’oferta de la Forta, que agrupa els canals autonòmics públics d’arreu de l’Estat, es va quedar amb 43,45 punts.

Es tracta del primer cop que els drets dels resums dels partits de Lliga i Copa s’adjudiquen de manera exclusiva a un únic operador. Fins ara cada club comercialitzava de manera individual els seus drets audiovisuals, que estaven en mans de Mediapro i Canal+. El pacte entre aquestes dues operadores que va permetre posar punt final a l’anomenada guerra del futbol adjudicava la gestió dels resums a la productora catalana, que cada any tancava acords no exclusius amb diverses cadenes perquè els poguessin emetre. Segons Mediaset, la temporada passada no es van pagar “més de tres milions d’euros” per obtenir aquests continguts. A més, l’anterior llei audiovisual -modificada pel decret de l’abril- autoritzava a oferir resums de fins a tres minuts per jornada, el doble que ara, als canals que no en tinguessin els drets, apel·lant al dret a la informació dels ciutadans.

A partir d’aquesta temporada, però, és la Lliga qui ven per lots els drets de la competició, tant dels partits com dels resums. Tot i que a Espanya és un model nou, val a dir que la venda dels resums en exclusiva a un sol operador ja funciona en altres països europeus, com el Regne Unit, on la BBC va renovar a principis d’any el contracte d’aquests continguts amb la Premier League per al període 2016-2019 a canvi de 204 milions de lliures, uns 270 milions d’euros. En aquest cas, a més, els altres canals no poden oferir cap imatge dels partits.

Pendents del partit en obert

La Lliga va adjudicar els drets dels resums dijous i s’esperava que també anunciés llavors qui es quedaria els partits en obert tant de Primera Divisió com de la Copa, un per jornada en tots dos casos. Les ofertes presentades, però, no van satisfer les expectatives dels organitzadors, de manera que la Lliga va optar per no atorgar-los a ningú i obrir una nova subhasta. El termini per presentar ofertes acaba aquest migdia, i abans del cap de setmana el concurs s’hauria d’haver resolt.

Mediapro busca una casa per a la Champions

D’aquí 15 dies es disputa l’última eliminatòria prèvia de la Champions, però a hores d’ara no està clar quina plataforma de pagament emetrà la competició. Els drets els té Mediapro, que vol oferir el torneig a través del seu nou canal, BeIN Sports, però a hores d’ara aquesta cadena només emet per internet. Mediapro va tancar la setmana passada el termini perquè les plataformes interessades a incorporar BeIN presentessin les seves ofertes, però segons va explicar dimecres la productora les propostes encara s’estan analitzant i de moment no s’ha tancat cap acord. Sí que està clar, en canvi, que TV3 i Antena 3 emetran el torneig en obert, amb un partit cada dimarts que hi hagi competició.

Pel que fa als drets de pagament de la Lliga, els té Movistar+, que els compartirà amb Vodafone i Orange.

stats