Política 08/09/2012

Herrera vol un estat català a la UE si no pot ser federal

R.t.
2 min
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, durant la conferència a la seu dels ecosocialistes.

BARCELONA."Algú pot fer-me la pregunta de si encara em considero federalista", va admetre ahir el secretari general d'ICV, Joan Herrera, en una conferència a la seu dels ecosocialistes. És conscient de les dificultats que comporta defensar un pacte federal amb Espanya i del creixement del sentiment independentista, però ell encara no es resigna i va respondre un convençut "sí" perquè creu que la seva solució és la que "s'acomoda millor a la realitat catalana". Tanmateix, també va deixar clar que no es resignarà permanentment i no va tenir recança a dibuixar un pla B per aspirar a "un horitzó nacional que uneixi i no trenqui la societat catalana": "un estat propi en el marc de l'Estat, si fos possible el pacte, o en el marc directament de la Unió Europea com a nou estat si el pacte no és possible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com va admetre, cada cop hi ha més "independentistes seriosos" a ICV, que "saben perfectament que la independència també cal pactar-la" i "que la sobirania ja no és absoluta sinó compartida". Sigui com sigui, "no hi ha cap via fàcil" per Herrera, ja que el federalisme "depèn de la voluntat d'una contrapart, el PP, que voldria reduïdes les autonomies a grans diputacions provincials" i la independència "requereix una àmplia majoria disposada a anar més enllà del marc jurídic vigent".

La solució que va dibuixar el líder ecosocialista és "assumir el dret a decidir", i "no com a simple declaració ideològica que mai s'aplicarà". Així, després de sentenciar la mort de l'estat autonòmic i del federalisme generalitzable a tot l'Estat, va reclamar un referèndum d'autodeterminació per resoldre el conflicte.

Tot i això, Herrera no va limitar el dret a decidir a la qüestió nacional i va reclamar també poder votar sobre polítiques econòmiques i, en concret, sobre les retallades o les condicions del rescat. "Reduir l'atac a la sobirania com una qüestió exclusivament de relacions amb l'Estat no és un simple reduccionisme, és fals", va etzibar. Per això, va apostar per "donar contingut social a la manifestació de l'Onze".

stats