ESCÀNDOL
Política 13/07/2012

L'exconseller Jordi Ausàs, detingut per contraban

Un cas de contraban de tabac entre Andorra i la Seu d'Urgell implica Jordi Ausàs -exconseller i exalcalde d'ERC-, un guàrdia civil i cinc persones més. El partit va assegurar ahir que està "consternat".

Sílvia Barroso / Marc Toro
2 min
L'exconseller de Governació d'ERC durant el segon tripartit, Jordi Ausàs, va ser també alcalde de la Seu d'Urgell.

BARCELONA.Un guàrdia civil anava a buscar el tabac a Andorra, el transportava fins a un lloc segur de la Seu d'Urgell i diverses persones participaven posteriorment en la distribució del material. Entre aquests distribuïdors hi havia, presumptament, Jordi Ausàs, exalcalde de la Seu i exconseller de Governació per ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el cas que han destapat els Mossos d'Esquadra després de més de dos mesos d'investigació. Seguien el cas des del mes de maig i van fer les detencions entre dimecres i ahir al matí. En total han arrestat sis veïns de la Seu d'entre 31 i 55 anys i una veïna d'Àlaba de 28 anys.

La investigació continua oberta i la policia no descarta que es detinguin altres persones implicades.

Els investigadors calculen que, des que van començar a recollir proves i dades del cas, els presumptes implicats van introduir a Catalunya tabac andorrà per un valor de 300.000 euros. El jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell dirigeix la investigació, que va estar sota secret de sumari fins ahir a primera hora de la tarda, un cop fetes les detencions.

Set detinguts en total

La policia va fer les últimes detencions ahir al matí i també va escorcollar dos domicilis, un bar i un garatge de la Seu. Un d'aquests locals, d'un dels membres del grup, era on s'emmagatzemava el tabac. Els altres implicats hi anaven a buscar el gènere per revendre'l, segons la reconstrucció dels fets dels Mossos, que han tingut la col·laboració de la Guàrdia Civil per fer les detencions. Ara el jutjat ha de prendre declaració als detinguts i decidir si els deixa en llibertat provisional mentre continua la investigació.

Consternació

L'entorn polític d'Ausàs va mostrar-se sorprès després d'assabentar-se de la notícia. ERC va emetre un comunicat en què s'expressava la consternació dels membres del partit davant la detenció, s'assegurava que "fins allà on és coneguda la seva actuació" Ausàs sempre "ha tingut un digne comportament" i es demanava el respecte de la presumpció d'innocència.

En termes semblants va expressar-se l'actual alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que va demanar que la justícia aclareixi tan aviat com sigui possible la implicació d'Ausàs en la xarxa de contraban, pel fet de tractar-se d'una persona "rellevant per a la ciutat".

stats