CORRUPCIÓ
Política 09/11/2013

El sumari del cas Mercuri retrata pràctiques caciquils de Bustos

Els informes policials desvelen les comunicacions intervingudes que comprometen l'exalcalde de Sabadell

S. González / M. Colomer
4 min
Manuel Bustos, a la sortida del jutjat, on va declarar pel cas Mercuri de presumpta corrupció

BarcelonaSuprimir multes, pagar amb diners públics viatges privats, col·locar els fills i afins al PSC. L'informe policial inclòs en el sumari del cas Mercuri, al qual ha tingut accés l'ARA, retrata les conductes caciquils que presumptament tenia Manuel Bustos com a alcalde de Sabadell. Els empresaris implicats en el cas l'anomenaven "el gran cap", un sobrenom que il·lustra els tentacles que va consolidar per dominar la ciutat vallesana. Bustos està imputat per malversació de fons, tràfic d'influències, delicte contra l'administració pública i omissió del deure de perseguir delictes. Però, tot i això, es manté com a regidor sense cartera, un càrrec que li permet seguir cobrant de la Diputació de Barcelona. "Que quedi clar, renuncio a l'alcaldia sent innocent", va dir el 14 de febrer. Per ara, la investigació no ha pogut acreditar que es beneficiés de comissions a canvi d'afavorir adjudicacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Contractació a Montcada

Manipulació d'un concurs públic i col·locació de familiars i afins

L'informe policial conclou que queda "palesa la voluntat de manipular" el procés de selecció de Montcada i Reixac per part de Manuel i Francisco Bustos i l'exsecretari d'organització del PSC Daniel Fernández per "ubicar" l'ex alt càrrec del tripartit Carmina Llumà. "Que al no apta li treguin el no ", deia Fernández en una de les converses interceptades. L'alcaldessa M. Elena Pérez hauria acabat cedint. El sumari també desvela moviments de Bustos per col·locar afins al PSC en organismes i els seus fills a Baricentro.

Viatges pagats

1.500 euros per anar a fer costat a Chacón i al congrés del PSOE

"A part d'un viatge a Almeria que tinc dificultats per justificar com a federació, i una altra cosa que vaig fer amb un jutge, necessito que em donis 1.500 euros per poder fer-hi front", deia Bustos al seu germà Francisco, primer secretari de la Federació Vallès Occidental Sud. El sumari apunta que es referia al viatge per anar a la presentació a la candidatura del PSOE de Carme Chacón a Olula del Río. També es van detectar irregularitats en el pagament del seu viatge al 38è congrés del PSOE, el febrer del 2012. L'exalcalde i dos acompanyants es van allotjar en un hotel "caríssim", el Melià Sevilla, que es va oferir a pagar ell per després "passar la factura". A més, els Mossos també van detectar que havia carregat a la Federació de Municipis almenys dos viatges "personals" amb Magdalena Gallardo, una de les dues acompanyants al congrés del PSOE.

Satisfer els pares

Aturar una llicència per la seva mare, que temia que fos una mesquita

Bustos també va maniobrar, presumptament, perquè no s'atorgués una llicència a un local de Sabadell, al costat de casa dels seus pares, on la seva mare sospitava que volien fer una mesquita. "La meva mare està histèrica", deia l'exalcalde a Manel Somoza, coordinador d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sabadell.

Ajudant a Pedrazzoli

Pressions per aconseguir un canal de televisió per a un empresari

"Parlaré fins i tot amb el Pere, vaig a saco , d'acord?", assegurava Bustos a Nicola Pedrazzoli per ajudar-lo a aconseguir un nou canal de televisió autonòmic. L'empresari es queixava que Carme Figueras, del PSC i membre del Consell Audiovisual de Catalunya, estava bloquejant un acord entre Canal Català TV i el Grupo Godó.

Retirada de multes

Maniobres per fer retirar multes de trànsit a la seva família

L'informe policial assegura que queda "constatat" que Bustos va fer servir el seu càrrec perquè se li retiressin multes de trànsit a la seva dona i els seus fills. "200 euros de multa, a veure si m'entens, o sigui que té ous la cosa", deia Bustos a l'intendent de la policia per estalviar-se una de les multes. "Allò de la multa ja està arreglat", li comunicava l'endemà l'intendent.

Maquillatge dels comptes

Moviments de l'exalcalde per maquillar el dèficit de Sabadell

En la investigació també transcendeixen la preocupació i els moviments de l'entorn de Bustos a la Federació de Municipis per mirar de maquillar el dèficit del consistori sabadellenc i, segons la policia, "eludir així la intervenció de l'Estat". "Sense dèficit no podrem tancar, [...] no sabem què inventar-nos", admetia Josep Abellan, del servei de Recaptació de l'Ajuntament de Sabadell. El successor de Bustos, Joan Carles Sánchez, li va traslladar en una conversa posterior que l'interventor li havia dit que no estava disposat a "falsejar la comptabilitat".

Tràfic d'influències

Va intermediar a favor del seu oncle en el Parc Empresarial Sabadell

De l'informe policial se'n desprèn que Bustos va fer d'"intermediari" perquè el seu oncle, Melquíades Garrido, participés com a constructor del pastís del Parc Empresarial Sabadell, al polígon de Sant Pau de Riu Sec, que incloïa la construcció d'un Ikea, un Leroy Merlín, la zona lúdica Zona Hermètica i un concessionari Audi. Segons els Mossos, l'exalcalde va actuar suposadament amb "parcialitat manifesta a favor del constructor i oncle", que hauria aprofitat que és president del Gremi de Constructors d'Obres de Sabadell i Comarca en benefici propi a partir d'un "engany" a l'empresa promotora del polígon, Vantoureix.

Alertat que l'imputarien

Bustos va saber que l'imputarien més d'un mes abans

Daniel Fernández va avisar Bustos 47 dies abans que l'imputarien. Bustos va insistir fins a reunir-se amb el llavors conseller d'Interior, Felip Puig, a qui va advertir: "Si no trobeu res, sàpigues que tinc els noms dels que estan intentant tirar-me merda". I es va arribar a posar en contacte amb David Madí, ex home de confiança d'Artur Mas i ara president del Consell Assessor d'Endesa, per avisar-lo: "Li dius a l'Homs i l'Oriol Pujol que a mi per matar-me necessitaran molta més cosa de la que tenen ara".

stats