L'ESTRATÈGIA DELS SOCIALISTES
Política 13/05/2013

Navarro se'n va a Brussel·les per dir prou a les retallades i deixa la consulta a casa

El líder del PSC es reunirà amb el socialista Joaquín Almunia per exposar la seva proposta federal

Sara González
3 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha decidit que se'n va a Brussel·les a fer el que, segons ell, el president Artur Mas no va fer quan hi va anar fa tres setmanes: plantar-se contra les retallades i exigir més marge de dèficit. Tot i haver defensat contundentment que cal unitat per afrontar la crisi i haver anunciat que faria costat al Govern davant d'aquesta reivindicació, Navarro ha optat per fer aquest viatge en solitari. En el seu equipatge per visitar el cor d'Europa, però, no hi anirà el dret a decidir com una eina prioritària i sí, en canvi, el seu projecte federal per a Espanya. Tot apunta que no es trobarà amb gaire objeccions, ja que el receptor de més alt rang que el rebrà serà el vicepresident de la Comissió Europea, el seu company socialista Joaquín Almunia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro serà a la capital europea dimarts i dimecres amb l'objectiu d'exigir més oxigen, més recursos i més marge de dèficit per poder impulsar polítiques de creixement. I és que el líder dels socialistes ja fa setmanes que reclama que des de Catalunya cal plantar-se davant de les imposicions d'austeritat d'Angela Merkel. "No hi anem a internacionalitzar un conflicte, com fa el president Mas, sinó a buscar solucions des d'Europa. Solucions al límit de dèficit i a la situació tan dramàtica que vivim", va detallar el primer secretari del PSC a l'ACN, que també té previst a l'agenda reunir-se amb sectors econòmics instal·lats a Brussel·les i funcionaris catalans de la Unió Europea.

Un PSC que ha fet tots els papers

Segons Navarro, Mas parla massa de la consulta i de la transició nacional i poc de la sortida de la crisi quan surt fora de Catalunya. Però el cert és que al líder del PSC no li interessa parlar d'un dret a decidir que avalen el 80% dels catalans però que ha obert serioses escletxes en el seu partit i també en la relació amb el PSOE. El 21 de desembre de l'any passat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, sorprenia tot l'hemicicle del Parlament en anunciar que el seu partit s'abstindria durant tota la legislatura en les votacions que giressin al voltant de la consulta d'autodeterminació amb la voluntat de no posar "bastons a les rodes".

Cinc mesos després, més d'un dirigent admet que va ser un error, perquè va ser un compromís que el PSC ja trencava un mes després votant en contra de la declaració de sobirania. Aquest no va portar el partit al límit de la ruptura després que cinc diputats trenquessin la disciplina de vot i es neguessin a votar-hi en contra. Des d'aleshores, els socialistes han fet tots els papers de l'auca. De l'abstenció anunciada van passar al no del mes de gener i, posteriorment, van votar a favor del dret a decidir al Congrés el 26 de febrer, enfrontant-se fins i tot al PSOE, que sí que hi va votar en contra. El 13 de març va ser el mateix Navarro qui va portar una moció al Parlament per instar el govern espanyol a negociar la consulta.

Ara els socialistes s'han sumat a la comissió parlamentària per estudiar el dret a decidir que es va aprovar la setmana passada. Però la cúpula ho ha fet amb recels i per evitar una nova fractura amb els crítics del partit. La prova és que dilluns passat Navarro ja va donar a entendre després de la cimera amb el president de la Generalitat que el PSC es decanta per despenjar-se d'un pacte nacional que no considera "neutral". La distància d'aquest acord s'ha eixamplat després que els socialistes catalans avalessin la resolució del Tribunal Constitucional que suspèn la declaració de sobirania. Però el debat segueix obert i així li faran notar les veus crítiques del partit avui a l'executiva, que tensen la corda perquè el PSC no s'encaselli al front del no.

stats