Política 22/10/2015

Rajoy nega una "caça major" contra Mas: "Els jutges són independents i lliures"

El president del govern espanyol insisteix: "Tots estem sotmesos a la llei"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy saludant Alícia Sánchez Camacho a l'entrada del congrés del Partit Popular Europeu a Madrid. ARA

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, rebat les acusacions del president de la Generalitat, Artur Mas, sobre que ell i el seu partit siguin objecte de "caça major" per les darreres operacions policials a CDC i atia el discurs del "victimisme" que esgrimeix la Moncloa. La resposta: el sistema judicial és un dels pilars de l'estat de dret, i per tant, les queixes de Mas no tenen raó de ser.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'entrada del congrés del Partit Popular Europeu (PPE), que se celebra aquesta setmana a Madrid, Rajoy ha recordat que "nosaltres vivim en democràcia i els jutges són independents i lliures". En aquest sentit, ha exigit "respecte" tant per aquest cas com per qualsevol "decisió que prenguin els tribunals".

El líder del PP ha fet una enumeració de les funcions de cadascun dels poders de l'estat i ha recordat que "tots estem sotmesos a la llei". Rajoy ha moderat el to respecte al ministre de Justícia, Rafael Catalá, i els portaveus del seu partit, que han acusat Mas de "victimisme" per "intentar desviar l'atenció". Preguntat sobre què opina de les declaracions del president de la Generalitat, que sigui objecte d'una "caça major", el president del govern espanyol no ha dit directament que això no sigui veritat, però ha insistit que "els jutges prenen les decisions que els semblen ajustades a la llei".

Catalá diu que podria actuar la policia

El ministre de Justícia segueix fent d'avançada a les posicions més dures del govern espanyol. Fins a dues vegades ha estat l'encarregat d'amenaçar amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Aquest dijous, en una entrevista a Antena 3, ha recordat que si Mas es declara en rebel·lió podria actuar la policia. "Qualsevol ciutadà que pretengui incomplir les normes, per descomptat se l'obligaria per mètodes coercitius que estableixi l'estat de dret", ha dit.

Sense crítiques a la corrupció

Tots els membres del govern espanyol i de Génova que han valorat el tema eviten parlar directament de la corrupció a CDC i del 3%, de posar el dit a la nafra, tenint en compte els escàndols també dins de casa. L'objectiu és carregar contra els draps bruts dins el procés en plena negociació amb la CUP per formar govern després del 27-S.

Mas va denunciar dimecres, després de l'escorcoll a les seus de CDC i la detenció del tresorer del partit, Andreu Viloca, que "darrere aquestes actuacions hi ha una sobreactuació, una exageració molt gran". "Ja van entrar un dia simbòlic a la seu de la fundació i de CDC, i ara ho tornen a fer", va insistir.

El nou escorcoll a CDC sacseja l'inici de legislatura i va coincidir dimecres amb l'aprovació d'una resolució per part del Partit Popular Europeu en contra de la independència de Catalunya, un pas més de l'unionisme per condemnar el procés a nivell internacional. La votació, però, no va ser unànime, i els aliats bavaresos d'Angela Merkel, la CSU, van decidir votar en contra d'un acord que esgrimeix que si un territori s'independitza d'un estat europeu els seus ciutadans perdrien tant els drets com a europeus com la nacionalitat de l'estat del qual han marxat.

El mirall de Portugal

Als passadissos del Palau de Congressos de Madrid, que acull fins a 14 caps d'estat i de govern del PPE i 2.000 polítics, totes les mirades estan posades en Portugal, on la dreta podria perdre el poder després de quatre anys de dures retallades. L'acord inèdit dels tres partits de l'esquerra –socialistes, comunistes i el Bloc d'Esquerra, aliats de Podem– per formar govern ha obligat el primer ministre portuguès en funcions, el conservador Pedro Passos Coelho, a suspendre la visita a Madrid i la reunió bilateral amb Rajoy.

El president del govern espanyol ha assegurat que una "coalició d'esquerres seria molt negativa per als interessos de tothom perquè no respectaria el que han dit els ciutadans". "A mi m'agradaria, i espero, perquè és el més democràtic, que el senyor Passos Coelho fos reelegit president de Portugal", ha afegit.

"El PSOE s'està radicalitzant"

La situació de Portugal i Espanya és molt similar. Dos governs conservadors amb majoria absoluta han implantant el rescat i en els dos casos s'augurava que no fossin la força més votada a les generals. El PP tem que l'escenari es repeteixi a l'Estat. Durant la cimera amb caps d'estat i de govern de la UE al PPE, que s'ha celebrat aquest migdia, Rajoy ha dit que els últims passos de Pedro Sánchez "constaten que el PSOE s'està radicalitzant".

stats