Política 19/02/2014

UPyD tenalla els socialistes amb una moció sobre llengua i procés

Ara
2 min
La màxima dirigent d’UPyD, Rosa Díez.

Barcelona.Ja va passar fa tres mesos i ara UPyD torna a situar els socialistes davant d’un incòmode dilema mitjançant una moció al Congrés que, en aquest cas, torpedina no només el procés sobiranista sinó també el model lingüístic a les escoles catalanes. La cambra baixa debatrà avui -i votarà demà- una moció que ahir Rosa Díez va acabar de perfilar als despatxos amb el PP. Finalment, Díez va acceptar una esmena dels populars i el resultat és un text enverinat per a la bancada socialista, on els equilibris entre els més bel·ligerants amb el dret a decidir i els diputats del PSC han trontollat més d’un cop en l’últim any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text que es discuteix avui rebutja “taxativament i expressament” els plans per organitzar una consulta a Catalunya i insta el govern espanyol a “seguir utilitzant” tots els instruments que preveuen la Constitució i el conjunt de l’ordenament jurídic per garantir el compliment de la llei. Però, a més a més, UPyD va acceptar ahir una esmena del PP per la qual el Congrés instarà “totes les institucions i administracions” -s’estalvien citar obertament la Generalitat- a acatar l’article 118 de la Constitució, que “estableix l’obligació de complir les sentències i resolucions en ferm dels jutges i tribunal”. Sense fer-ho explícit, aquest segon punt de la moció pretén posar pressió al govern d’Artur Mas perquè faci cas de les sentències que suggereixen desballestar el model català d’immersió lingüística.

Ahir al PSOE s’ho prenien amb prudència. No tindrien problemes a avalar el primer punt però s’inclinaven per l’abstenció en el segon. El problema és que, en tractar-se d’una esmena pactada, no es podran votar per separat. Fonts del PSC van confirmar que s’abstindran a la votació de demà. El dubte és si tothom al PSOE hi està d’acord.

stats