MOVIMENTS PER A L'AUTODETERMINACIÓ
Política 17/08/2012

"Teniu la gent, us falta un govern fort"

Marc Toro
3 min
"Teniu la gent, us falta un govern fort"

BARCELONAQuan els independentistes d'Escòcia i Catalunya es miren cara a cara, s'envegen mútuament perquè veuen el reflex del que els falta. Els primers enyoren la majoria social que, segons el CEO, hi ha a Catalunya a favor de l'estat propi i els segons anhelen el govern obertament decidit a impulsar un referèndum la tardor del 2014 que doni el tret de sortida al procés d'autodeterminació que hi ha a Escòcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta qüestió van parlar ahir amb l'ARA Humza Yousaf, diputat al Parlament escocès pel Partit Nacional Escocès (SNP, per les inicials en anglès) -que és el partit del president escocès, Alex Salmond-; Christopher White, director de relacions internacionals de la Convenció Escocesa Independent (Yes Campaign); Gail Lythgoe, presidenta de la Federació Nacional d'Estudiants d'Escòcia, i John Duffy, president del Sindicat de Bombers d'Escòcia. Tots quatre, aplegats per l'Associació Europea per a la Independència (EPI, per les inicials en anglès), seran avui ambaixadors de la seva nació en una taula de la Universitat Catalana d'Estiu per explicar els ets i uts del referèndum escocès.

La comparativa amb l'independentisme a Catalunya

Tot i que només un 35% dels escocesos donen suport a la independència, el partit del govern té les idees molt clares i camina amb un pas ferm cap a l'estat propi. "A Catalunya, en canvi, heu dit que ja n'hi ha prou, però no sembla que els partits polítics facin el pas final de convocar un referèndum", diu Yousaf, que considera que tot i la força d'una majoria favorable a la independència, a Catalunya li falta la determinació política. "Teniu la gent, us falta un govern fort", assegura.

Enfrontament amb el go vern de l'Estat

La percepció de la realitat està sovint distorsionada. Un dels punts desmentits amb més vehemència per part dels representants de l'independentisme escocès és la suposada comprensió amb què el primer ministre britànic, David Cameron, va acceptar un referèndum per la independència d'Escòcia. "Accepten el referèndum però el volen crear de tal manera que nosaltres perdem", opina Lythgoe, que explica com han de lluitar cada dia contra la desinformació escampada arreu pels mitjans i les institucions que estan en contra de la independència.

Però Escòcia no s'arronsa i no defuig el conflicte amb el Parlament britànic. En aquest sentit, Lythgoe considera que "els polítics catalans no haurien d'esperar que el govern espanyol permetés la convocatòria d'un referèndum" i assegura que si s'hagués fet així a Escòcia, encara estarien esperant.

Una campanya social per garantir el triomf del sí

Tot i la majoria en contra de la independència, Yousaf està convençut que el percentatge de partidaris del sí serà més gran d'aquí dos anys. "Si cada partidari de la independència pot convèncer tan sols una persona perquè digui que sí, aconseguirem una clara majoria" afegeix White.

Tant des de l'SNP com des de la Yes Campaign es treballa dia a dia per "crear un debat públic" al voltant del referèndum i convèncer la població dels beneficis de l'estat propi. L'estratègia a seguir és parlar a la gent dels "temes que els afecten en el seu dia a dia, com la sanitat, l'educació i els llocs de treball", diu Duffy, que també aposta per explicar la necessitat de protegir els recursos del país. "Els recursos escocesos tenen molt potencial, però no els controlem", conclou Yousaf.

Un referèndum que defuig les opcions intermèdies

Independència sí o independència no. Aquestes són les dues úniques opcions que l'SNP vol per al referèndum del 2014, per molt que s'hagi especulat amb una tercera pregunta que recollís el vot d'aquells que no veuen clar l'estat propi però sí que volen un grau més gran d'autonomia. Segons Yousaf, el president Salmond només preveurà una tercera opció -David Cameron s'hi oposa frontalment- si s'hi veu "obligat per la pressió popular". De fet, els nacionalistes escocesos, que volen que puguin votar els ciutadans a partir dels 16 anys, ja veurien una autonomia més gran com un gran triomf. "Si em llevo la tardor del 2014, l'endemà del referèndum, i ha guanyat la tercera opció, ploraré", confessa Yousaf. Duffy afegeix: "Ploraré i després preguntaré: com arribem a la independència?"

El procés d'emancipació després de la victòria

El possible triomf del l'opció independentista al referèndum podria generar dubtes sobre el següent pas a realitzar. Yousaf, però, té clar que caldrà "començar les negociacions amb el govern britànic", que tot i que reconeix que "poden durar setmanes o mesos", assegura que "no seran anys". Després, caldria esperar a les pròximes eleccions del 2016 perquè tots els partits polítics presentessin les seves propostes de model d'estat per a Escòcia, deixant en mans de la població l'elecció de la millor opció.

Pel que fa als dubtes generats per part del govern britànic sobre si Escòcia podria o no seguir formant part de la Unió Europea, Duffy té clara la resposta que donaria a David Cameron: "Si nosaltres no podem formar part d'Europa, vosaltres podeu?"

stats