ESPAI PÚBLIC
Societat 05/11/2013

Barcelona cedeix un solar a les activitats d'antics legionaris

Polèmica a Sant Andreu per la decisió de donar espai a una associació d'exlegionaris

Maria Ortega
3 min

Barcelona"A 180 pasos por minuto, y un sólo corazón, como un huracán de guerra, desfila la Legión! " És diumenge al matí i Jesús Cañadas, president de l'Hermandad Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, continua quasi hipnotitzat -i explicant a aquest diari els secrets de cada pas- l'assaig que un grup de socis de l'Hermandad està tot just iniciant amb vista a la missa de campanya que tenen previst celebrar el pròxim diumenge en honor als difunts. El ritme de la Legió, apunta, és a 160 passos per minut, però a 180 ja és extraordinari. Un gran Crist espera en una sala del local social que arribi l'hora de sortir a presidir la cerimònia i, de moment, l'assaig es fa amb un gran pal per evitar accidents. "Se'm posa la pell de gallina només de pensar en aquest diumenge", explica Cañadas, mentre atén emocionat la família d'un legionari mort que vol que la seva foto descansi al local, que està farcit, com és propi, de proclames com " Ser español es un orgullo, ser legionario es un honor" i un seguit de maniquins lluint l'uniforme oficial de la Legió. A més d'un bar, hi ha un basar, on per tres euros es pot adquirir un vaset de xarrup de la Legió i per set una insígnia de la Falange. Per tot arreu: nostàlgia legionària.

El solar on assagen i on diumenge el pater oferirà la missa -quasi tota, en llatí- s'ha situat aquests dies al centre de la polèmica i ha trepitjat l'ull de poll de bona part del veïnat de Sant Andreu i, també, de partits polítics com ICV o la CUP. Es tracta d'un terreny d'uns 5.000 metres quadrats a les antigues Casernes de Sant Andreu que, des del 2004, quan va pagar 83 milions d'euros per un paquet de 81.000 metres quadrats en aquest emplaçament, és propietat del Consorci de la Zona Franca, presidit per l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias. L'objectiu: comercialitzar el sostre per a habitatges i equipaments. Amb el ralentí de la crisi i sense calendari establert per a la macrotransformació, el Consorci ha optat ara per cedir espai a entitats com l'Hermandad, que ja tenia la seu històrica a les Casernes des de mitjans dels 90.

Ara, de manera gratuïta -i temporal fins que les obres no avancin- a canvi de condicionar i mantenir l'espai, l'associació podrà fer ús, també, del gran solar de la part de darrere. Un espai que, de fet, ja utilitzaven de manera extraoficial per a les seves activitats, però que ara té reconegut per contracte.

Activitats obertes

"Ens espera molta feina per adequar l'espai, però ens fa molta il·lusió fer-la", explica el president de l'Hermandad, que recorda que no fa tant el solar estava "ple de barraques" i amb "brossa per tot arreu", i que ara la seva idea és aplanar-lo tot i donar-li ús. Unes activitats que volen que no es limitin als socis -uns 250 actualment, molts d'ells exlegionaris i familiars- sinó abaixar els històrics murs que sempre els han separat del barri i fer-les obertes. "La gent ens mira amb ressentiment perquè no sap ben bé què fem aquí, per això volem ensenyar-ho: no fem res dolent, som uns enamorats de la Legió que ens reunim per estar en contacte", assegura Cañadas.

El barri, però, no sembla gaire disposat a acceptar aquesta invitació. Bona part dels veïns recelen de la cessió gratuïta d'aquest espai a exlegionaris i no a altres associacions més integrades en el teixit de la zona -i que fa anys que reivindiquen un espai-. De fet, demà hi ha convocada una protesta a les portes del districte per demanar que es deixi sense efecte aquesta cessió. D'aquesta operació del Consorci, també se'n beneficien els Mossos d'Esquadra, que guanyaran 2.000 metres quadrats per a aparcament, i el Sant Andreu Cricket Club, que disposarà, també de manera gratuïta i temporal d'una parcel·la d'uns 1.500 metres quadrats per poder practicar aquest esport. Segons fonts del Consorci, la cessió s'ha decidit atenent les peticions de les entitats que s'hi havien interessat, com l'associació d'exlegionaris. El solar de què podran gaudir a partir d'ara es transformarà -encara sense data- en una residència d'estudiants i limita amb l'escola pública Eulàlia Bota.

"Enamorats de la Legió"

"Els primers legionaris eren catalans", apunta José Redondo, membre de l'Hermandad, quan s'assabenta de l'interès d'aquest diari per les seves activitats. I afegeix a l'instant: "Nosaltres amb el tema de la independència no ens hi fiquem". El que els mou, assegura, és "l'amor a la Legió, que és com un vici". I, per això, mira entusiasmat com alguns companys comencen a fer filigranes amb uns cetmes -els fusells- que, remarquen, no porten carregadors i no poden disparar-se.

El Cani -"de canijo ", explica- té 78 anys i es confessa "enamorat" de la Legió. "Sóc el nòvio de la mort", assegura ensenyant un anell amb una calavera. Es va casar vestit de legionari i ara té a la seu de l'Hermandad la seva segona casa.

stats