RELIGIÓ
Societat 20/07/2014

L’elecció de dones bisbes: el debat que incomoda el Vaticà

La decisió de l’Església anglicana actualitza la reflexió sobre el paper atorgat a la dona

i
Joan Serra
3 min

BarcelonaL’Església anglicana va prendre dilluns una decisió històrica: permetrà l’accés de les dones a l’episcopat. L’acord completa el recorregut iniciat fa dues dècades, quan es van ordenar les primeres dones per exercir de preveres. La votació al sínode general de l’Església d’Anglaterra es traduirà en llei al mes de novembre al Parlament britànic, fet que permetrà l’elecció de les primeres dones bisbes probablement el 2015. El paper de l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha sigut decisiu en aquest pas endavant per aconseguir la plena igualtat de la dona amb l’home. Welby va admetre que està “encantat” amb la votació que es va fer a York, un canvi aplaudit també pel primer ministre britànic, el conservador David Cameron. Al Vaticà, on bufen vents de canvi des de l’elecció del papa Francesc, la decisió de l’Església anglicana s’ha rebut amb més cautela. El paper de la dona encara resulta un debat que incomoda la Santa Seu.

Pas endavant

Un avenç cap a la igualtat que encara no genera unanimitat

El director de L’Osservatore Romano, Giovanni Maria Vian, va ser una de les primeres veus que van reaccionar a la decisió de l’Església d’Anglaterra d’autoritzar l’elecció de dones bisbes. El director del diari del Vaticà va considerar un fet “greu” l’acord pres. “Els anglicans del sud del món, que ara ja són majoria, són en gran part contraris a les dones bisbes. És una qüestió seriosa que representa un obstacle en la via de l’ecumenisme [moviment per a la reunificació de totes les confessions cristianes], però és veritat que no és el seu final”, va expressar Vian. Agustí Borrell, teòleg i secretari de l’Associació Bíblica de Catalunya, amplia l’argumentari: “És una decisió polèmica, perquè les posicions són diverses a l’interior mateix de les esglésies anglicanes, i encara més en altres tradicions cristianes, com la catòlica i l’ortodoxa. Es veurà com una dificultat en el diàleg ecumènic i, a la pràctica, pot alentir encara més el procés cap a una unitat efectiva dels cristians”.

El filòsof i teòleg Francesc Torralba recorda que el pas de l’Església anglicana “està en consonància amb la seva tesi d’obrir el ministeri sacerdotal a les dones”. “Les grans decisions, i aquesta ho és, es prenen entre tots, entre els bisbes i els clergues, però també amb la participació en igualtat de condicions dels laics”, raona Josep Torrens, portaveu d’Església Plural, que subratlla que el paper de la dona “mai ha sigut tabú” per a l’Església anglicana.

Repercussió a la Santa Seu

El Papa ha sigut menys agosarat respecte al paper de la dona

El missatge renovador de Francesc, en la forma i el fons, ha passat més de puntetes pel paper de la dona. Ho subratlla Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull: “L’última exhortació apostòlica, Evangelii Gaudium, és molt clara respecte a la voluntat que l’Església sigui oberta al món. Però sobre aquesta qüestió [el paper de la dona], el Papa ha guardat silenci. Abans d’iniciar aquest tipus de canvis, portarà a terme altres reformes”. El teòleg Agustí Borrell admet que “encara queda molt de camí a fer perquè el reconeixement de la dona sigui una realitat en els diversos àmbits de l’acció eclesial”. Tanmateix, Borrell puntualitza que aquest reconeixement “no passa necessàriament per l’ordenació de les dones”, però admet que “el debat existeix i continuarà existint” malgrat la praxi tradicional de l’Església catòlica.

Josep Torrens entén que la votació d’aquesta setmana a Anglaterra no tindrà repercussions a curt termini al Vaticà: “Les posicions tradicionalistes estan molt enrocades i la gran majoria dels sectors clericals són masclistes i no volen cedir el poder que encara representa la qualitat de sacerdot”. “Qualsevol avenç que es vulgui aconseguir ha d’anar acompanyat per una gran pressió des de la base”, raona el portaveu d’Església Plural.

La discreció del Vaticà

La Santa Seu manté una actitud prudent i esquiva el debat

“La reacció que hi ha hagut des del Vaticà respon al plantejament oficial de l’Església catòlica, que no preveu la possibilitat de l’ordenació de les dones. Tinc la sensació que ha reaccionat amb respecte i, alhora, ha recordat quina és la posició oficial”, exposa Borrell. “Les paraules del director de L’Osservatore Romano no crec que expressin l’opinió del Papa sinó la de determinats sectors curials. Espero que Francesc mantingui una posició de respecte i de diàleg obert”, apunta Torrens.

stats