Societat 18/08/2012

Oposició a donar accés a les dades mèdiques a partir dels 14 anys

Que els menors de més de 14 anys puguin accedir a les dades mèdiques a través d'internet, com vol Salut, genera controvèrsia. Psicòlegs i usuaris discrepen de la mesura, però els pares hi estan d'acord.

Sònia Sánchez
2 min
Oposició a donar accés a les dades mèdiques a partir dels 14 anys

BARCELONA."Psicològicament, no hi ha estudis que diguin quan comença la maduresa. L'edat no sempre és un criteri perquè cada nen és un món", diu l'especialista en psicologia infantil i adolescent Maribel Martínez Domínguez, que s'oposa radicalment a permetre que els menors accedeixin online a les seves dades mèdiques a partir dels 14 anys a través de la Carpeta Personal de Salut, com planteja el departament de Boi Ruiz. "Són dades delicades, que inclouen moltes coses, com els antecedents familiars. Els estaríem donant una informació que potser no sabran gestionar i ¿quin benefici en trauran? ¿Poder decidir sobre la seva salut? ¿Amb quin criteri?", s'interroga la psicòloga.

La posada en marxa, a finals d'any, de la Carpeta Personal de Salut a través d'internet per a tots els ciutadans ha posat sobre la taula el debat sobre l'edat mínima per accedir-hi. La majoria d'edat sanitària se situa legalment als 16 anys, però el Govern estudia com avançar l'accés a aquestes dades als 14.

Des del punt de vista dels usuaris, el president del Fòrum Català del Pacient, Albert Jovell, tampoc creu que sigui una bona idea. "Si és un nen que ha tingut una malaltia greu, ha de ser el metge qui li expliqui les coses en persona d'una manera entenedora, o podria fer interpretacions que li generin certa crisi", apunta.

De fet, tant Martínez com Jovell consideren un error que es permeti fins i tot als més grans de 16 anys restringir l'accés dels pares a les seves dades i prendre decisions mèdiques sense el permís patern. Segons Martínez, "la majoria d'adolescents d'aquesta edat no tenen prou criteri i sobretot no tenen prou experiència encara per poder decidir què és el millor per a ells".

Però la directora de la Coordinadora d'Usuaris de Salut, Carme Sabater, recorda que "la llei és molt clara" pel que fa a aquest aspecte i atorga l'autonomia de decisió sobre la salut als més grans de 16 anys, tot i la "incongruència" amb el fet que els pares en siguin els responsables legals.

Els pares, a favor

D'una manera quasi paradoxal, el president de la Federació de Pares i Mares d'Alumnes de Secundària (Fapaes), Pere Farriol, és l'únic que defensa la potestat dels menors per accedir independentment a les seves dades mèdiques i fins i tot per decidir si volen restringir-ne l'accés als seus pares a partir dels 16 anys. El representant dels pares d'adolescents recorda que la seva federació ja es va posicionar així en el debat sobre l'avortament i la pastilla de l'endemà, entenent que als 16 anys "l'adolescent és prou madur per prendre decisions que poden condicionar la seva vida". "Si creu que a casa seva no respondran de la manera més pedagògica i positiva possible, ha de poder ocultar informació als pares i buscar l'acompanyament d'un professional mèdic", diu. En el cas dels majors de 14, creu que els nois també haurien de poder accedir a les dades, però en aquest cas sense cap restricció per als pares.

Sabater també està d'acord que a partir dels 14 anys es pugui tenir accés a la Carpeta de Salut, això sí, "sempre que els pares hagin atorgat el seu permís". Apunta que, d'aquesta manera, fins i tot pot esdevenir una "eina pedagògica perquè els adolescents aprenguin aviat que han de ser responsables de la seva pròpia salut".

stats