Societat 17/10/2014

Pablo Carmona: “Guanyem Madrid està a favor de consultes com la del 9-N”

Aposta “La democràcia comença pel que és proper”. Pablo Carmona fa dues dècades que predica aquest lema. I ara se l’ha fet seu també Guanyem Madrid, el moviment que pren el nom del de Barcelona per “construir una ciutat més habitable i digna de ser viscuda”

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

Pablo Carmona (Madrid, 1974), conegut als seus cercles com a Pablo Panzer, ha decidit mullar-se fins al moll de l’os i passar de l’activisme a la política amb Guanyem Madrid. Aquest moviment mira amb especial atenció els passos que està fent Guanyem a Barcelona -de qui van agafar el nom- i també les decisions que es prenguin aquest cap de setmana al palau d’esports de Vista Alegre, on Podem decidirà si es presenta a les municipals o no. Si finalment triomfa l’aposta del grup capitanejat per Pablo Iglesias de centrar-se només en les generals i autonòmiques, a Carmona i els altres deu portaveus de Guanyem Madrid se’ls girarà feina. De moment tenen tan sols embastat un manifest acordat a finals de setembre, que ha de ser la base per aglutinar una plataforma ciutadana de cara a les municipals del maig. Tant Esquerra Unida com Equo han mostrat interès a sumar-s’hi.

Què comparteixen Guanyem Madrid i Guanyem Barcelona, a part del nom?

Comparteixen la idea del sentit profund de la democràcia, la necessitat de generar nous codis ètics en política que facin que la relació entre representant i representat sigui de control directe, de vigilància, i no només de delegació. Que sigui la ciutadania qui fa un programa i sigui el representant qui l’executi. Aquest sentit de democràcia radical crec que és el que compartim.

Per què vau decidir canviar el nom (primer es deien Municipalia)?

Quan va sorgir Guanyem a Barcelona vam veure la necessitat i també la importància de mostrar aquesta ressonància entre els dos projectes amb aquest canvi de nom.

Teniu vincles constants?

Hi ha contactes per estar informats, però com que són processos municipalistes, molt locals, cadascú fa el seu camí.

Guanyem té una cara visible: Ada Colau. Podem té Pablo Iglesias. Vosaltres, en canvi, sou onze portaveus poc coneguts.

De moment, hem decidit que la veu pública de Guanyem Madrid sigui col·lectiva. Volem fer que el nostre punt fort sigui el contingut. Potser pot complicar el reconeixement de la marca, però de moment ho provarem i al desembre ho revisarem.

Llavors ja poden haver canviat els portaveus amb l’entrada de Podem o IU al moviment...

Parlem d’un procés de participació ciutadana, si s’hi uneixen formacions hauran de respectar aquest principi. Estem esperant una resposta de Podem. Ells tenen els seus temps, igual que nosaltres, i els respectem. Els candidats no els decidirem fins al març, primer cal treballar el programa. Només pots construir democràcia amb democràcia.

Guanyem té molt definida la seva posició respecte a la consulta. Què n’opineu vosaltres, tot i que no s’acabi celebrant com es preveia?

Nosaltres tenim una conjuntura municipal. No hem treballat aquest tema. Estem en un moment de definició de polítiques concretes per a la ciutadania de Madrid.

Però quan es defensa una democràcia directa, aquest principi no seria qüestionable, no?

Si em preguntes per la consulta, no tenim una resposta. Si em preguntes sobre democràcia, Guanyem Madrid està a favor de treballar amb tot el que té a veure amb la participació ciutadana i la presa de decisions des de baix. Això inclou tot tipus de votacions: participacions digitals, referèndums i tot el que té a veure amb la possibilitat que la gent, quan es plantegi una pregunta política, pugui contestar. I aquesta és la línia en l’àmbit nacional. Per tant, en aquest sentit, Guanyem Madrid està a favor de consultes com l’original del 9-N.

Quins són els principals problemes de l’Ajuntament de Madrid?

Primer de tot, la centralització de la presa de decisions. Els districtes tenen molt poques competències i es dóna poca veu als ciutadans. En segon lloc, les polítiques públiques es fan a favor de sistemes empresarials, s’aprova un pressupost que està dedicat sobretot a afavorir l’oligarquia madrilenya. I tercer, hi ha un gran problema, evidentment, de caràcter urbanístic, immobiliari i ambiental.

¿Hi ha hagut un pla deliberat per segregar els ciutadans?

A les ciutats és una constant. Les classes altes requereixen itineraris propis nets d’impureses. I Madrid està partida per la meitat. Si mires el seu mapa en rendes existeix tota una corona sud, de l’oest a l’est, i tota una corona nord, on no tan sols viu la gent més rica sinó que és on també hi ha les universitats i els hospitals privats i la majoria de zones verdes. La ciutat divideix rics i pobres, minoria i majoria.

¿Compteu que la renúncia d’Ana Botella juga a favor vostre?

Guanyem Madrid va més enllà, s’inscriu en un context d’enfonsament del cicle institucional. En el cas de Madrid és claríssim: tant la Comunitat com l’Ajuntament estan governats per gent que no ha sigut votada. Venim d’un govern del PP amb una majoria que va néixer de dos diputats trànsfugues. Venim de Bankia, Caja Madrid... d’un procés en què els governants s’han casat amb empreses i bancs. Això ja és evident per a la majoria de la població i aquesta és l’oportunitat que s’obre avui: donar veu a aquesta nova majoria ciutadana.

stats