PRESTACIONS ALS DESOCUPATS
Societat 22/08/2012

El nou ajut de 450 € suscita recel

El govern espanyol apuja fins a 450 euros l'ajuda per a desocupats sense prestació d'atur i amb almenys dos familiars al seu càrrec. Els agents socials temen un enduriment de les condicions per accedir al subsidi.

Joan Faus / Thaïs Gutiérrez
3 min
TREBALLADORS A L'ATUR, FAMÍLIES EN CRISI
 Tot i que durant els últims dos mesos l'atur s'ha reduït per la contractació temporal de l'estiu, les cues de gent davant les oficines de Treball són una imatge cada cop més freqüent. El govern espanyol va anunciar ahir que els aturats sense prestació d'atur rebran, a partir d'ara, 450 euros si tenen almenys dos familiars al seu càrrec.

MADRID/BARCELONA.Els sindicats i les entitats socials van reaccionar ahir amb escepticisme i prudència a l'anunci de l'executiu de Mariano Rajoy que apujarà de 399 a 450 euros l'ajuda per a desocupats sense prestació d'atur amb almenys dos familiars al seu càrrec, a part del cònjuge o la parella de fet. El valor de l'ajuda no es modificarà per a la resta d'aturats. Es tracta d'una de les modificacions que inclourà la pròrroga del pla Prepara -que va caducar el dia 15 i beneficia durant sis mesos persones que han deixat de cobrar l'atur-, que el govern espanyol aprovarà aquest divendres.

El canvi es va decidir a la reunió que van mantenir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría; la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el director de l'Oficina Econòmica de la Moncloa, Álvaro Nadal, per analitzar la renovació del pla. Malgrat l'anunci d'ahir, encara queden moltes incògnites per resoldre i tant els sindicats com les entitats socials temen que la pròrroga també comporti un enduriment de les condicions per accedir-hi o dels col·lectius beneficiats del programa, que va crear l'executiu del PSOE el febrer del 2011 com a successor del pla Prodi, nascut el juliol del 2009.

Báñez va dir que es millorarà la reinserció laboral dels aturats, però no va dir com es farà ni si suposarà un enduriment de les condicions d'accés, encara que ho va suggerir. "L'important és que ningú en aquest país que realment ho necessiti estigui desprotegit en la sortida de la crisi", va dir. L'executiu es va voler assegurar que només sortissin missatges positius sobre la renovació de les ajudes, ja que la reunió es va celebrar a porta tancada, sense accés dels periodistes, i la Moncloa es va limitar a enviar un comunicat i un vídeo amb declaracions.

Restricció de les ajudes

La lletra petita del nou pla es coneixerà divendres, però tot sembla indicar, si es tenen en compte les paraules que va pronunciar Rajoy en anunciar la seva pròrroga i de destacats membres del PP, que l'executiu restringirà les ajudes de 400 euros, que han rebut 500.900 persones arreu de l'Estat, de les quals 67.594 viuen a Catalunya. Per exemple, el vicesecretari d'organització del PP, Carlos Floriano, va denunciar fa uns dies que "en alguns casos" s'estaven beneficiant del pla "persones que vivien amb els seus pares independentment del nivell econòmic que tingués la seva família". Conscients d'aquesta realitat, els sindicats van manifestar la seva preocupació que la renovació suposi una reducció del nombre de beneficiaris del programa, que ha tingut un cost total de 1.051,7 milions fins al maig.

Aurora Huerga, responsable de polítiques socials de CCOO a Catalunya, va dir que han rebut "amb molta prudència" la notícia de l'augment a 450 euros de les ajudes perquè des del sindicat temen que s'anunciï "un enduriment de les condicions per accedir a aquestes ajudes". En la mateixa línia es va pronunciar Miquel Àngel Escobar, d'UGT, que va afirmar: "Amb aquest govern s'ha de llegir molt bé la lletra petita i no descartem que en els pròxims dies ens assabentem que aquest increment pugui venir condicionat per algunes restriccions a aquest tipus d'ajuda". Escobar va afegir: "Fins que no tinguem la seguretat completa i la publicació al BOE d'aquesta ajuda, no sabrem què passa", va dir, i va explicar que temen que algun col·lectiu, com els dels joves a l'atur, en quedi fora.

Des de la federació Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), el seu gerent, Jordi Gusi, va comentar: "Aquesta ajuda dels 450 euros sembla un brot verd enmig d'un mar negre". Gusi creu que "el govern espanyol retallarà molt més, sobretot en ajudes, de manera que les retallades continuaran afectant els més dèbils". Per això va demanar que s'apuntalin, més que mai, les polítiques d'inserció per als aturats de llarga durada.

stats