AGRICULTURA
Societat 26/08/2013

Verema tardana però de bona qualitat

Les pluges de la primavera i les temperatures suaus de l'estiu han permès una maduració lenta del raïm

Trinitat Gilbert
3 min
TRET DE SORTIDA 01. El pinot noir és el primer raïm que s'ha veremat a la denominació d'origen Penedès perquè es destinarà als vins escumosos que tenen menys graduació. 02. Pinots noir del celler Albet i Noya.

Vilafranca Del PenedèsLes pluges i les temperatures suaus han fet endarrerir l'inici de la verema, però les denominacions d'origen preveuen un raïm d'alta qualitat i una producció una mica més alta respecte de l'any passat. Tot i així, algunes de les varietats ja s'han començat a recollir. "La verema de pinot noir per als escumosos ecològics de la denominació d'origen (DO) Penedès va iniciar-se la setmana passada, i també la varietat chardonnay a la DO Costers del Segre. Pel que fa als vins tranquils de la resta de DO, la verema començarà el mes de setembre", assegura el director general de l'Institut Català del Vi (Incavi), Jordi Bort. Es calcula que en aquesta campanya de verema es recollirà entre un 10% i un 15% més de raïm que el 2012, és a dir, entre 360 i 400 milions de quilos, mentre que l'any passat es va tancar amb 366 milions. A la mateixa DO Penedès, el seu president, Josep M. Albet, també preveu que la verema sigui "superior respecte al 2012, però sense arribar a superar la mitjana dels últims 30 anys". És així -explica- perquè el raïm ha pogut madurar lentament i sense els excessos de temperatura d'altres anys, aspectes que garanteixen que serà de més bona qualitat.

La verema a la DO qualificada Priorat començarà entre el 15 i el 20 de setembre. "Una verema tardana, com la d'aquest any, és una bona notícia", afirma Fredi Torres, del celler Sabor del Coster, de Gratallops. Altres anys l'havien començat a corre-cuita cap a principis de setembre perquè les altes temperatures del mes d'agost havien fet madurar el raïm massa ràpid. Enguany hi ha hagut una primavera plujosa, un maig i un juny molt frescos i un estiu sec i calorós, amb contrastos ideals de temperatures baixes a la nit i altes durant el dia. Així doncs, el raïm ha pogut seguir tot el seu cicle de maduració, per anar agafant més sabor. "Si el que queda d'agost continua fent aquests dies secs i no hi ha nuvolades, preveiem una collita de raïm excel·lent perquè concentrarà aromes i tindrà intensitat de colors", afirma el president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Toni Alcover.

Si la verema és bona, tal com tot apunta, "els vins seran més bons i, per tant, es calculen més vendes, més demanda i un preu més alt tant per al quilo de raïm veremat com per al vi venut", pronostica Josep M. Albet. Així doncs, si el preu per quilo de raïm a la DO Penedès es pagava l'any passat entre 40 cèntims i un euro, "enguany es pagarà un 2% més", detalla Albet. Tot i així, admet, que es tracta només d'un pronòstic perquè "el mercat és lliure, obert i la DO Penedès és molt gran, ja que conté set subzones".

El preu del raïm per quilo que es paga al pagès a la DOQ Priorat sempre és el més alt de Catalunya. L'any passat es va fixar en 1,36 euros. "Si les vinyes són velles, i les varietats veremades són la carinyena i la garnatxa, el preu pot augmentar", especifica Alcover. Enguany, es calcula que es veremaran 5,5 milions de quilos de raïm, respecte als 4,8 de l'any passat. "La DOQ Priorat està canviant perquè s'està decantant per elaborar vins molt frescos. Són menys alcohòlics i potents perquè ens estem adaptant al gust de la realitat", diu Fredi Torres.

Mentrestant l'enòleg i director del celler Jané Ventura, Gerard Jané, apunta que la verema serà bona perquè el cep s'ha desenvolupat amb tota la calma que necessita, però en canvi també hi ha hagut "molta brima", és a dir, que el mateix cep ha fet caure el raïm. "Amb les pluges de la primavera, molta flor del merlot i el xarel·lo no va arribar a fer raïm", lamenta Jané. Aquest aspecte també el corrobora el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, que manté que hi haurà "poca producció d'aquestes dues varietats, però alta de macabeu i parellada".

stats