Societat 25/11/2014

El nou codi ètic dels Mossos no fiscalitzarà l’actuació dels agents

Marc Toro
2 min
Els membres del Comitè d’Ètica Martín Rodríguez Sol i Francesc Torralba ahir en roda de premsa.

BarcelonaLa policia catalana tindrà un codi ètic. L’objectiu és recollir per escrit els valors que han de tenir els agents sense entrar en la “lletra petita o aspectes més concrets” de la seva actuació, i s’espera que estigui enllestit el gener del 2015. El president del Comitè d’Ètica de la Policia de Catalunya, Francesc Torralba, va presentar ahir l’esborrany del document, que té voluntat “inspiradora” i no entra a “fiscalitzar o avaluar” les possibles males praxis dels agents.

“Per a això ja tenim mecanismes de control: el règim disciplinari intern, la fiscalia i els jutges”, va justificar l’inspector dels Mossos i secretari general del Sindicat de Comandaments dels Mossos d’Esquadra, Jordi Dalmau. L’anterior codi ètic, aprovat el novembre del 2010 amb Joan Saura (ICV) al capdavant de la conselleria d’Interior -tampoc comptava amb un règim sancionador-, va topar amb un fort rebuig al cos. De fet, 23 dels 30 membres del Consell de la Policia -format per sindicats i membres de l’administració- el van rebutjar, i diversos estaments policials es van oposar a la concreció del text. Criticaven, entre altres coses, que el codi fos molt restrictiu en l’ús de la força o les manilles en els procediments de detenció o desordre públic. En tot cas, la trajectòria d’aquell document va ser molt limitada. Va ser derogat pocs mesos després pel successor de Saura al càrrec, Felip Puig (CDC), i ja no estava en vigor, per exemple, quan l’empresari Juan Andrés Benítez va morir hores després d’una polèmica detenció dels Mossos, el 6 d’octubre del 2013.

L’encàrrec de reactivar el Comitè i redactar un nou codi ètic va arribar finals del febrer del 2014 de la mà de l’actual conseller d’Interior, Ramón Espadaler (UDC). Aquest cop s’han volgut esquivar les controvèrsies del passat, per això el president del Comitè va explicar que la redacció del primer esbós del codi -que només té 68 articles- ha comptat amb les aportacions de sindicats i associacions de la policia, i va anunciar l’inici d’un “procés de participació” de 15 dies perquè els agents locals i els Mossos d’Esquadra puguin presentar-hi “esmenes i comentaris” a través de la seva intranet. “Fer un codi sense comptar amb els que estan a peu de carrer és una feina abocada al fracàs”, va argumentar Torralba.

Servei públic, empatia i seny

A la roda de premsa es va deixar clar que els agents que ja actuen bé es “reafirmaran” amb el codi, mentre que els altres percebran una “llum vermella”. Entre els principis rectors de l’actuació policial inclosos al text, Torralba va subratllar la vocació de servei públic, l’empatia dels agents i el seny “a l’hora de prendre decisions, actuar i respondre”. Si s’actua així, va dir, la feina dels agents serà “fàcilment ponderada, adequada i no generarà estridències”. L’esborrany també explicita que els agents han d’actuar amb “neutralitat política i imparcialitat”.

stats