Societat 28/06/2013

Els futurs mestres hauran de fer una prova específica a partir del 2014

S.s.
2 min

Barcelona.Les noves dobles titulacions d'infantil i primària, l'element principal del pla de millora de la formació dels mestres que va explicar ahir l'ARA, exigiran als alumnes passar una prova d'accés específica, a més de la selectivitat. Això es posarà en marxa el curs 2014-2015, en el segon any d'implantació d'aquests nous títols, ja que no hi ha temps de fer-ho per al curs vinent.

Per a les 190 places que s'obren al setembre en aquestes dobles titulacions a les cinc universitats del sistema públic d'inscripció (UB, URV, UdL, UdG i UVic), ja s'han preinscrit 320 alumnes fins ara. També la UIC obrirà una doble titulació d'infantil i primària amb 30 places més. Aquestes 220 noves places a totes les universitats, públiques i privades, compensarà en part la reducció de l'oferta a la resta de graus d'educació, de manera que la davallada final serà de 460 places fins als 2.805 alumnes el curs vinent.

Atreure talent cap a la docència

El coordinador del consell de coordinació de les universitats, Miquel Martínez, no va donar detalls sobre la prova d'accés que els alumnes de les dobles titulacions hauran de passar a partir del 2014, perquè encara està per definir, però va apuntar que podria demanar algun requeriment específic de llengua i matemàtiques. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va explicar, però, que per a aquests nous títols es buscarà "alumnes amb vocació docent, que tinguin bons resultats acadèmics i una actitud positiva cap al treball". La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, hi va afegir "alta capacitat de comunicació" i "desig d'aprendre".

Per potenciar aquesta captació de talent cap a la carrera docent, la Generalitat oferirà des del curs vinent 110 beques d'excel·lència per pagar la matrícula d'aquestes dobles titulacions als alumnes de batxillerat que tinguin un 8 o més de nota mitjana (100 beques) i als de formació professional amb un 9 o més (10 beques).

Les dobles titulacions, que seran el "motor" dels canvis en tota la formació de mestres, inclouran una estada a l'estranger obligatòria i pràctiques en una selecció de centres educatius de referència, escollits per Ensenyament basant-se en el seu projecte educatiu i la implicació de la seva direcció, entre altres requisits. Als professors d'aquests nous graus també se'ls requerirà "nivells d'excel·lència en docència i innovació", i s'hi incorporaran també professors en actiu de secundària per oferir més contacte amb el que passa a les aules. Haurà de ser professorat també "que pugui fer recerca sobre la docència", per la qual cosa es convocaran també ajuts específics i un programa de beques de mobilitat per als docents.

stats