Dossier 20/03/2013

La trama de les ITV usava el seu pes polític, segons el TSJC

Pujol "dirigia" les operacions i "hi donava suport"

Laura Díaz-roig
3 min

Barcelona.Va utilitzar el seu "pes polític" per obtenir benefici econòmic per a ell i els seus "amics". Així de contundent s'expressa el Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) en la seva interlocutòria, en què imputa el fins ara secretari general de CDC, Oriol Pujol, per un presumpte delicte de tràfic d'influències. Segons l'alt tribunal, tot indica que Pujol hauria fet servir el seu paper com a secretari general de CDC i, sobretot, com a president del seu grup parlamentari per "coordinar i dirigir" la resta d'imputats en la trama i "donar-los suport" per aconseguir l'adjudicació d'un lot d'ITV, cosa que vulnera el dret a la lliure concurrència.

Aconseguir nomenaments

La sala civil i penal del TSJC considera que Pujol, sabent que una de les adjudicacions de lots d'ITV estava impugnada als tribunals i coneixent la polèmica que generava el tema, va aconseguir que el secretari general d'Empresa i Ocupació nomenés Josep Tous -imputat en la trama- com a mediador per compte de l'administració en el conflicte de les ITV. Segons es desprèn de les investigacions i de les converses telefòniques intervingudes, Pujol sabia que, en realitat, Tous treballava "defensant els interessos particulars" dels empresaris Ricard Puignou i Sergi Alsina, també imputats. Tous, a més, rebia d'ells 2.000 euros al mes. També va aconseguir que es nomenés Isidre Miralles com a subdirector de Seguretat Industrial, una de les autoritats que havia de decidir sobre la concessió de les ITV.

Eliminar la competència

Pujol hauria "col·laborat" des del vessant polític amb la resta d'imputats perquè es pogués portar a terme el nou pla territorial d'estacions d'ITV dissenyat per Tous. Aquest pla ampliava considerablement el nombre d'estacions "per poder-ne sortir tots beneficiats", però també buscava denegar l'autorització que havia estat concedida a una altra empresa del sector per a l'estació de Sant Fruitós del Bages. L'estació era molt pròxima a una altra de Certio -administrada per Puignou- i els feia competència, i podia comportar per a l'empresa haver d'abaixar els preus de totes les seves estacions.

Entramat societari

El fins ara secretari de CDC també buscaria un benefici econòmic propi, ja que, segons el TSJC, hauria participat en la trama societària "ideada amb la finalitat que tots els implicats se'n beneficiessin". Així es va arribar a constituir la societat Upprime perquè "fos afavorida" en el repartiment de lots d'ITV que preveia el pla dissenyat per Tous, amb la cobertura dels dos empresaris i el suport de Pujol que "anava donant instruccions a tots ells de manera periòdica". De fet, fins i tot va aconsellar al seu advocat de confiança que havia d'intervenir en el procés de formació de la societat. Upprime -dirigida per l'empresari Sergi Pastor, "amic" de Pujol i a qui suposadament li devia un favor personal- estava participada en un 70% per Ficosa i en un 30% per Coriander, l'empresa d'un dels imputats. Segons el tribunal, hi ha indicis que apunten que part del percentatge era transmès a Pujol.

Tràfic d'influències

La jutge que investigava el cas va demanar a principis de febrer al TSJC que imputés Oriol Pujol. L'alt tribunal, que considera que no existeixen indicis de participació de Pujol en la resta de delictes que s'investiguen a la trama, es va declarar ahir competent per instruir tot el que fa referència al presumpte delicte de tràfic d'influències respecte de tots els imputats, mentre que la resta continuarà en mans del jutjat anterior. Encara no s'ha fixat, però, data per a la seva declaració.

stats