Efímers Tema del dia 13/06/2012

L'auxili financer a Madrid irromp en la campanya grega

Cristina Mas
2 min

BARCELONA.Després de dos anys de retallades draconianes, el missatge que Espanya s'ha beneficiat d'un rescat "tou" ha caigut com una bomba a la campanya electoral grega. Diumenge Grècia repetirà les eleccions per destravar el bloqueig polític del país. El dilema: que governin els mentors de l'austeritat o que ho facin els que diuen prou i renegocien condicions favorables.

El primer beneficiat del rescat financer espanyol és l'esquerra antiausteritat. "El que ha passat a Espanya demostra que no estem bojos: que hi ha un altre camí per continuar dins l'euro i dins la UE, diferent de l'austeritat a ultrança. Això és justament el que nosaltres hem defensat sempre", proclama per telèfon Anastasyos Kourakis, portaveu parlamentari de Syriza.

La resta de partits -inclosos els dos signants del segon pla de rescat, que van rebre un fort càstig a les urnes el 6 de maig- també llegeixen el rescat espanyol en benefici propi. El líder dels conservadors de Nova Democràcia, Andonis Samaràs, tornava a carregar contra Syriza, el principal rival a batre segons les enquestes: "Mentre Espanya negocia, hi ha més espai per a nosaltres, però alguns continuen insistint que hem de xocar amb Europa". Evànguelos Venizelos, líder dels socialdemòcrates del Pasok, recuperava la teoria del caos si guanya Syriza: "Espanya demostra que estan preparant un tallafoc per gestionar el que pugui passar a Grècia".

Maniobra electoral

Georges Tzogopoulos, analista del think tank Eliamep, té clar que tot plegat és una maniobra electoral: "Ara diuen que hi ha espai per a la negociació: estan explotant el rescat espanyol! Però la ciutadania s'ho mira amb cautela", sosté. "Hi ha un marge per renegociar a Brussel·les les nostres condicions, però no depèn d'Espanya: hem de demostrar progressos, i fins ara no ho hem fet".

stats