PROCÉS SOBIRANISTA, ELS PARTITS
Efímers Tema del dia 22/09/2014

Duran demana “racionalitat” per no trencar Unió

El partit enceta el debat sobre què votar el 9-N amb defenses explícites del sí-sí per part dels quadres

Oriol March
3 min

L’hospitalet de LlobregatHi havia una gran expectació entre els quadres d’Unió per escoltar l’informe amb què Josep A. Duran i Lleida va obrir el consell nacional celebrat ahir, només dos dies després de l’aprovació de la llei de consultes i a punt que el president de la Generalitat, Artur Mas, firmi el decret de convocatòria del 9-N. Duran va optar per un discurs “tranquil” en què va demanar “racionalitat” i “tranquil·litat” -segons diverses fonts presents en la seva intervenció, que va ser privada- per afrontar el debat sobre el posicionament democristià a la segona pregunta de la consulta, que demana específicament sobre la independència. Una crida dirigida a evitar la fractura del partit, tenint en compte que el 9-N ha fet aflorar el xoc entre sectors democristians. El debat culminarà en un consell nacional monogràfic sobre la qüestió. “S’ha fet evident que no hi ha unanimitat”, assenyalava un dirigent a la sortida de la reunió.

De la quinzena d’intervencions de consellers nacionals, una dotzena -segons fonts presents a la cita- van ser a favor del doble sí. Algun discurs va ser especialment acalorat, però el to general era el de la “racionalitat” que va demanar Duran. Membres de la direcció indiquen que les intervencions del líder d’Unió ja venien “condicionades” pel que havia anat copsant en els últims mesos. “Ha arribat a la conclusió que no pot portar-nos a defensar el sí-no”, sosté un membre de la cúpula. Les dotze intervencions favorables al sí-sí l’hi van confirmar.

Quin procés obre ara Unió? Duran es va trobar amb alts dirigents del partit -Ramon Espadaler, Joana Ortega, Josep Maria Pelegrí i Antoni Font, entre d’altres- un cop va acabar el consell nacional i avui al matí es reunirà la permanent democristiana, que és l’òrgan més restringit de la direcció i en la qual el líder del partit reuneix els seus fidels. De la cita d’avui és probable que en surti o bé una primera proposta de document per encaminar el debat sobre el 9-N “de manera que tothom s’hi trobi còmode” o bé que s’encarregui a algun dirigent que redacti un text per posar d’acord els sectors.

Voluntat de debat

En aquest punt, diversos membres de la direcció desvien la mirada cap a Joan Rigol, president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, històric d’Unió i amb bona relació amb tots els estaments del partit. El dubte que assalta els dirigents democristians -especialment entre els que busquen arrossegar el partit cap al doble sí- és si aquest debat intern sobre el 9-N es mantindrà en cas que el Tribunal Constitucional (TC) bloquegi la consulta tan bon punt es convoqui. “La voluntat és debatre-ho”, va indicar en roda de premsa el nou secretari general del partit, Ramon Espadaler. En privat, dirigents consultats admeten que és “una opció” que el procés intern -que s’obrirà al territori- pot arribar a no produir-se si es precipita el debat sobre el pla B al 9-N.

Dins d’aquest escenari, ahir Espadaler va tornar a insistir que Unió no defensarà en cap cas la desobediència. De fet, el també conseller d’Interior -succeït per Josep Maria Pelegrí al capdavant del consell nacional democristià- va aplaudir que ERC decidís abstenir-se en una proposta de resolució de la CUP que defensava la desobediència al TC com a via per fer la consulta. Els republicans van prendre aquesta decisió després que el dia anterior afloressin al Parlament esquerdes entre Mas i Oriol Junqueras, president d’ERC, durant el debat de política general. “Va ser un missatge de lleialtat”, resumeixen en privat dirigents pròxims a Duran, que en les últimes setmanes ha tingut picabaralles públiques amb Junqueras.

Espadaler també va tenir paraules amables per al PSC, que divendres va votar a favor de la llei de consultes. Duran va reunir-se fa setmanes amb Miquel Iceta, primer secretari dels socialistes, amb qui busca mantenir bona relació.

stats