Ara Premium 19/01/2014

Una figura no regulada a Catalunya ni a Espanya

Rakosnik i Fernández 'acompanyen' els seus marits

Oriol March
2 min

BarcelonaLa llei de govern del 2008 fixa totes les funcions i el paper del president de la Generalitat, però no diu res de la seva esposa o espòs, segons el cas. La figura de la primera dama no està, per tant, regulada. Més enllà de la voluntat genèrica que les esposes dels últims presidents tenen d'acompanyar els seus marits als actes oficials, el buit jurídic permet fer de més i de menys, però l'oposició -sobretot la d'esquerres- sempre ha mirat amb lupa que ni Marta Ferrusola abans ni Helena Rakosnik ara vagin més enllà.

De fet, en l'últim viatge oficial a l'Índia, Rakosnik tenia prevista una visita a la Fundació Vicenç Ferrer en solitari mentre el seu marit prosseguia amb l'agenda econòmica uns quilòmetres més enllà. Per evitar polèmiques que incomoden Mas, finalment la delegació catalana la va presidir el secretari d'Exteriors, Roger Albinyana, i Rakosnik el va acompanyar. L'esposa de Mas sí que presideix el comitè organitzador del Festival de la Infància, un projecte de la Fira, i cada any té protagonisme en la inauguració al marge del marit. Rakosnik explicava a l'ARA el juliol del 2012 que no se sentia còmoda amb el qualificatiu de primera dama i que la seva voluntat era "donar suport, sense cap protagonisme", a Mas. La seva feina a TMB li permet combinar-s'ho per fer-ho compatible amb l'agenda de Mas.

Ferrusola, l'esposa de Pujol, va tenir un paper actiu i públic més rellevant. Fins i tot visitava festes majors i entitats en solitari tot sovint, mentre que Diana Garrigosa (Pasqual Maragall) i Anna Hernández (José Montilla) van ser discretes.

A Espanya el tema tampoc està resolt més enllà del rol protocol·lari. Les primeres dames oficials són la reina i la princesa d'Astúries. L'esposa de Rajoy, Elvira Fernández, va fer de primera dama a la Cimera Iberoamericana de l'any passat a Panamà quan els reis no hi van anar per malaltia de Joan Carles I.

Fernández té un paper discret. No tant com Sonsoles Espinosa (José Luis Rodríguez Zapatero), que es va fer invisible a mesura que avançava la presidència del seu marit, ni tan poc com Ana Botella (José María Aznar), sempre atenta al partit i ara alcaldessa de Madrid.

stats