Ara Premium 26/11/2014

Junqueras es dóna marge per respondre al pla de Mas

M.c.
2 min
Oriol Junqueras i Artur Mas ahir en acabar la conferència a l’auditori del Fòrum.

Barcelona“Avui hem vingut a escoltar”. Aquestes van ser les úniques paraules del líder d’ERC, Oriol Junqueras, un cop acabada la conferència d’Artur Mas. Junqueras -principal interpel·lat per Mas i dipositari ara ja de tota la pressió- va optar ahir per no fer passos en fals i esperar a analitzar a fons una proposta que els republicans volen contrastar amb el seu propi full de ruta, que desgranarà el cap de files d’ERC en una conferència dimarts al Palau de Congressos de Catalunya.

Abans, però, ERC ha convocat assemblees territorials per a aquest dijous i divendres per captar directament l’opinió de les seves bases, per calibrar el sentir de la formació davant el nou escenari i la llista que vol promoure Mas. Junqueras vol arribar al consell nacional de dissabte amb el seu full de ruta modulat en funció del sentir de les bases.

El cert és que, si bé Junqueras obertament no ha tancat la porta de manera taxativa a una llista unitària de l’eix central de l’independentisme polític, prioritza l’acord al voltant del full de ruta, la unitat d’acció i el calendari més que no en la fórmula. ERC defensa que cal optar per la fórmula que més garanties tingui de maximitzar el suport al projecte independentista. I dubten que una llista unitària sigui la millor via per sumar els que encara no estan convençuts. “Mas ha fet una gran conferència que il·lusionarà molts convençuts. El repte és convèncer no convençuts de tota mena, d’esquerra i dreta”, constatava ahir el secretari general adjunt d’ERC, Oriol Amorós. ERC aposta per tres candidatures independentistes que donin resposta a la transversalitat ideològica del país. Això és, una llista del centre liberal independentista, una de l’esquerra nacional independentista i una tercera de l’esquerra alternativa independentista.

Però ahir la mateixa presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, admetia que Mas ha posat difícil a Junqueras desmarcar-se’n, malgrat que, en declaracions al 3/24, va recordar que no només ERC s’ha de posicionar, sinó tots els partits de l’acord pel 9-N. Més entusiasta va ser la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals: “Esperàvem el màxim del president i ha donat el màxim”.

stats