Efímers Tema del dia 06/11/2013

Mas-Colell s'ho juga tot a una carta que no ha funcionat

La Generalitat ha tingut problemes per privatitzar

i
àlex Font Manté
2 min
El conseller Andreu Mas-Colell mostrava ahir a la presidenta del Parlament, Núria  de Gispert, el llapis de memòria que conté els pressupostos del 2014.

Abans que es presentessin els pressupostos de la Generalitat, gairebé tots els focus es fixaven en les qüestions més polèmiques, com la recuperació de l'impost de successions i la creació de trenta noves taxes. Ara ja sabem que només són la xocolata del lloro: l'any vinent successions només aportarà 20 milions a les necessitades arques públiques, i les noves taxes, 43 milions més. Gairebé tota la reducció del dèficit del 2014 es farà a través de privatitzacions i venda de patrimoni, amb què la Generalitat preveu recaptar 2.294 milions d'euros. Això li permetria acabar l'any amb un desequilibri pressupostari d'exactament l'1%, que és l'objectiu establert per l'Estat.

Problema: Andreu Mas-Colell s'ho juga tot a una carta que fins ara no ha funcionat gaire bé. Entre el 2012 i el 2013 la Generalitat ha venut molt menys patrimoni del que hauria volgut. A hores d'ara només ha col·locat 266 milions d'euros, un 15% del seu objectiu per a aquests dos anys. Una part d'aquest poc èxit s'explica pels dubtes que tenien els inversors sobre la situació financera de la Generalitat. Tot i que els dubtes han minvat en els últims mesos, esperar vendre patrimoni per 864 milions en només un any és ambiciós.

Les privatitzacions tampoc han estat un camp de roses. L'any passat la Generalitat va tenir seriosos problemes per vendre dues de les seves joies de la corona, Aigües Ter Llobregat (ATLL) i els Túnels de Vallvidrera i Cadí. En el cas d'aquesta última, el preu es va haver de rebaixar. Amb tot, eren empreses molt atractives i que van trobar comprador (tan atractives que ara hi ha una batalla judicial entre Acciona i Agbar per quedar-se ATLL). Amb les dues privatitzacions es van recaptar uns 1.500 milions d'euros de cop, pràcticament la mateixa quantitat que la Generalitat vol ingressar l'any vinent per uns actius no concretats però difícilment igual d'atractius.

Els dubtes

Mas-Colell va reconèixer ahir que "aquesta manera de fer els comptes no és sostenible". Efectivament: si la majoria de la reducció del dèficit es basa en una venda de patrimoni i no en canvis estructurals, el desequilibri entre ingressos i despeses reapareixerà l'any següent. L'únic que s'aconsegueix és posposar el problema. El conseller d'Economia, però, creu que el 2015, amb un nou sistema de finançament en vigor, la Generalitat per força rebrà més recursos que substitueixin l'efecte de les privatitzacions.

Però això serà el 2015, un any que encara "està molt lluny", com va dir Mas-Colell. La gran pregunta és què passarà si, a mesura que avança el 2014, la Generalitat és incapaç d'obtenir els ingressos previstos i, davant l'absència de retallades, el dèficit no baixa. El Govern s'ho ha jugat tot a una carta. A tot o res.

stats