POST 9-N EL NOU ESCENARI
Ara Premium 26/11/2014

La Moncloa hi veu més “deriva independentista”

El president del govern espanyol nega haver donat “instruccions” a la Fiscalia per la querella

J. Rusiñol / M. Colomer
2 min
AUTOINCULPACIÓ
 Els senadors de CiU es van autoinculpar del 9-N ahir a la cambra alta.

BarcelonaLa conferència del president de la Generalitat no va passar desapercebuda als despatxos de la Moncloa. Tot el contrari. Fonts de la Moncloa van advertir ahir a la nit que la proposta llançada per Mas és només un pas més en la seva “deriva independentista” malgrat no tenir el suport d’una majoria social de catalans, afirmaven ahir a l’ARA les fonts de l’executiu espanyol consultades. Segons aquests portaveus, Mas compta “cada vegada amb menys suports entre la societat catalana”. Per això l’entorn de Rajoy creu que Catalunya necessita un govern que s’ocupi dels “problemes” de la ciutadania i no pas de les “obsessions i interessos polítics” del president català. Cap moviment més en el flanc de Madrid.

De fet, el mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va reiterar ahir al Senat que no té cap intenció de canviar el seu discurs de fons en la visita que farà dissabte a Catalunya, segons va dir ell mateix, per explicar-se millor. Ho farà en un conclave del PP a Barcelona en el qual tornarà a presumir del que ahir va anomenar “solidaritat” d’Espanya amb Catalunya. Solidaritat, això sí, a base de crèdits del FLA que s’han de tornar.

Rajoy, que se sap debilitat a les enquestes i amb una economia que no remunta al ritme previst, farà de la defensa de la unitat d’Espanya el seu principal esquer de campanya. Per això dissabte erigirà des de Barcelona el PP com l’únic partit estatal que garanteix que no tolerarà la ruptura d’Espanya sota cap concepte. Ahir va oferir de nou col·laboració a la Generalitat per afrontar els “problemes reals” dels ciutadans. “La situació a Catalunya seria molt difícil”, va arribar a argumentar, si l’Estat “no hagués fet un esforç” per pagar, diu, proveïdors, venciments de deute i serveis públics. No satisfet de dir-ho ell mateix, va instar la federació nacionalista a “reconèixer” la “solidaritat” espanyola cap a Catalunya amb els crèdits del FLA.

Responia així a una pregunta del portaveu de CiU al Senat, Josep Lluís Cleries, que va lamentar que l’única resposta de l’Estat al 9-N hagi estat la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau. Cleries va defensar el 9-N com un “acte de sobirania”, a més d’un “triomf de la dignitat” de la nació catalana. I es va mostrar pessimista sobre la possibilitat que Madrid tingui alguna proposta política a fer als catalans. “Està tot explicat amb la querella”, va lamentar.

Protesta simbòlica

Els senadors de CiU van fer ahir de la cambra alta espanyola un escenari de protesta i van exhibir uns cartells autoinculpant-se pel procés participatiu, i van acusar el govern espanyol d’haver pressionat la Fiscalia. Rajoy va defensar que la Fiscalia ha actuat amb “independència” i va negar pressions al ministeri públic per querellar-se contra Mas, Ortega i Rigau. “Jo no vaig donar cap instrucció a la Fiscalia”, i la prova, va dir, és la diferència de criteri en el si del ministeri fiscal.

stats