Efímers Tema del dia 20/09/2012

Les eleccions plebiscitàries es perfilen per a la tardor

Amb la llei a la mà, el president ha de tenir pressa a l'hora de convocar les eleccions si les vol fer, com pretén, a finals de tardor. Haurà estat la legislatura més curta des de la restitució de l'autonomia.

O.m.
2 min
El govern de Mas farà dos anys per Nadal. El president no ha canviat cap dels seus consellers, que han gestionat en un context de crisi.

BARCELONA.L'avançament electoral que planeja el president de la Generalitat, Artur Mas, arran de la negativa del govern espanyol de negociar el pacte fiscal, farà que se celebrin eleccions a finals de tardor. Així ho van apuntar ahir a l'ARA diversos dirigents de CiU, des de diputats a Madrid fins a membres de les cúpules dels dos partits i representants del Govern. La llei electoral espanyola -Catalunya no disposa de text propi perquè els partits mai s'han posat d'acord en aquest punt- sosté que han de passar entre quaranta i seixanta dies entre que es convoquen formalment les eleccions i que finalment se celebren. Això fa que hi hagi tres dates assenyalades en vermell: 18 de novembre, 25 de novembre i 2 de desembre.

Està previst que el president convoqui els comicis entre demà i el cap de setmana. Com a molt tard ho anunciaria durant el debat de política general que se celebrarà la setmana que ve al Parlament i que servirà per escenificar a la cambra catalana el gir cap a l'estat propi. Tenint en compte aquest calendari, i seguint el que marca la llei, no queda més remei que apuntar aquestes tres dates. El 9 de desembre estaria descartat perquè és massa pròxim al pont de la Constitució, mentre que el dia 16 del mateix mes se celebra La Marató de TV3.

Les eleccions gallegues i basques, que estan previstes per al 21 d'octubre, no suposen cap mena d'impediment perquè Mas convoqui els catalans a les urnes. Com que afecten censos diferents, no ha de passar un temps prudencial entre els comicis de les tres comunitats.

En tot cas, es convoquin el dia que es convoquin, les eleccions tancaran una legislatura que haurà estat la més curta des de la restitució democràtica de la Generalitat. Els últims comicis, els que van dur Mas a Palau, es van celebrar el 28 de novembre de fa dos d'anys. Va ser investit president el 23 de desembre del mateix any, de manera que només haurà ocupat el càrrec -que optarà a mantenir- gairebé dos anys. Pasqual Maragall va quedar-se a les portes dels tres anys comandant el primer tripartit.

stats