Efímers 26/03/2015

"Qui té un trastorn delirant és algú aparentment normal que té una idea no real que li domina tota la vida"

El cap de psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau, el doctor Enric Álvarez, creu que les dues hipòtesis principals que poden explicar la conducta d'Andreas Lubitz són el trastorn delirant o el suïcidi estès

Albert Solé
2 min
El doctor Enric Àlvarez

BarcelonaDoctor Enric Álvarez, director del servei de psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau.

Què pot portar una persona a fer una cosa com aquesta?

Primer cal dir que habitualment els actes delictius és més freqüent que els cometin persones sense malalties mentals que no al revés, ho dic per no estigmatitzar. Però en el terreny de la hipòtesi sí que hi ha un parell de possibilitats. Una seria el suïcidi estès, que és molt conegut, però poc freqüent. Vol dir que la persona té una malaltia depressiva greu en què el pacient se suïcida i també vol alliberar del patiment els altres. Jo no conec cap cas d'aquests que acabi amb un accident com el de l'avió. Els casos més clars són les mares o pares que maten els fills i després es maten ells. És a dir, maten les persones que més estimen per estalviar-los el patiment.

I la segona hipòtesi?

La persona que pateix un trastorn delirant. Són persones aparentment normals, que no tenen cap dèficit cognitiu ni intel·lectual, però que tenen una idea delirant, no real, que domina tota la seva vida. Normalment aquesta gent no parla mai d'aquesta idea, això se'n diu encapsulament, però sí que condiciona tots els seus actes. Són persones que poden passar tota la vida sense visitar cap metge. Per exemple, una persona que mata un famós perquè està convençut que aquest famós li havia jurat amor etern fa anys i ara de cop es casa amb una altra persona. D'aquests casos n'hi ha hagut alguns.

I aquests dos casos es detectarien en els controls psicològics que passen els pilots?

Com a mínim s'hauria de poder detectar que a aquella persona li passa alguna cosa. Una depressió pot aparèixer de forma brusca i evolucionar molt de presssa, però estem parlant de supòsits molt estranys.

Vostè podria detectar un trastorn com aquest?

Habitualment sí, però tampoc sé el nivell de tests que passen els pilots que imagino que són correctes. Tampoc sabem si el copilot que ha fet estavellar l'avió era prou intel·ligent per modificar les respostes d'un test com aquest, que és molt difícil.

S'està parlant de possible esquizofrènia, també.

No ho crec, l'esquizofrènia desintegra, et bloqueja el pensament i de seguida crida l'atenció. Crec que això seria el menys probable de tot, encara que se n'estigui parlant tant.

Tots tendim a pensar que quan algú fa un acte que sembla irracional de seguida diem: 'està boig'.

La majoria de les vegades que algú comet un delicte o una agressió, rarament és un malalt mental. Ara, aquest és un cas molt concret. Un cop sembla descartat l'atemptat jihadista, aquí pots pensar en un problema mental, esclar.

stats