Sequera

S'agreuja la sequera i 135 municipis entren en restriccions

L'ACA declara l'alerta hidrològica a la part alt del Ter, el Llobregat mitjà i el sector de l'Anoia-Gaià

2 min
Pantà de la Llosa del Cavall en situació de sequera en una imatge d'avui

BarcelonaL'Agència Catalana de l'Aigua ha decretat l'estat d'alerta hidrològica en 135 municipis de la part alta del Ter, del Llobregat mitjà i també del sector de l'Anoia-Gaià. Es tracta de poblacions que no estan connectades al sistema d'embassaments i de grans aqüífers, i que s'abasten de captacions pròpies com ara pous, aigua superficial o basses, entre d'altres.

La manca de pluges dels últims mesos ha portat a aquesta declaració d'estat d'alerta hidrològica, que implica restriccions en diversos àmbits: l'aigua per a reg agrícola es redueix un 25%, la d'usos ramaders un 10% i la d'ús industrial, un 5%. En l'àmbit urbà es prohibeix omplir fonts ornamentals i s'apliquen restriccions en l'ús de reg en jardins i zones verdes. En l'àmbit domèstic s'estableix un límit de 250 litres de consum d'aigua per persona i dia, no es permet omplir piscines de zero, però sí afegir aigua que s'hagi pogut evaporar a les que ja estiguin plenes. També queda prohibit que particulars netegin el carrer amb aigua de xarxa i hi ha limitacions en la neteja de vehicles.

Aquests 135 municipis s'afegeixen als de l'aqüífer Carme-Capellades, a l'Anoia, que ja estaven prèviament en aquesta situació. A hores d'ara, els embassaments de les conques internes de Catalunya estan al 44,5% i està previst que quan baixin del 40% aquest estat d'alerta hidrològica s'estengui a la majoria de municipis d'aquest àmbit, els que depenen de l'aigua dels seus embassaments. Al llindar del 50% s'hi va arribar el 8 de juliol, fa menys de tres setmanes, cosa que fa pensar que si no plou gaire, les restriccions que avui comencen en 135 municipis podrien estendre's a molts més indrets abans fins i tot del mes de setembre.

Ahir van descarregar algunes primeres tempestes entre el Ripollès, la Garrotxa i Osona, i està previst que entre demà i sobretot dijous aquests ruixats puguin ser més extensos i afectar sobretot les capçaleres dels rius. Seran els xàfecs més importants des del 6 de juliol. Segurament fins diumenge seguiran apareixent alguns ruixats dispersos en punts de muntanya, però és incert si poc o molt la setmana que ve seguiran formant-se nuvolades que puguin deixar pluja. El juliol no acostuma a ser un mes plujós en general, però sí que sol ser-ho al Pirineu Oriental, on de mitjana acostumen a caure entre 90 i 100 l/m². A Núria fins ara n'han caigut només 26, la qual cosa vol dir que és, fins a aquest moment, el juliol més sec des del 2012.

Les dades pluviomètriques dels últims dotze mesos dibuixen un panorama de sequera forta generalitzada a Catalunya, amb diverses àrees en les quals la sequera es pot catalogar d'excepcional. Són extenses zones de la conca del Segre, però també zones més puntuals de la costa i del Prelitoral centrals, de la serralada Transversal i de l'Empordà. Així ho indica el mapa de l'índex de precipitació estàndard que elabora mensualment el Meteocat i que valora l'anomalia de pluja i de neu acumulades, en aquest cas a dotze mesos vista.

Índex de precipitació estàndard a dotze mesos.
stats