La méteo
previsions 01/07/2022

La méteo: temperatures a tocar dels 40 graus entre diumenge i l'inici de la setmana que ve

D'avui a diumenge la temperatura pujarà 7 o 8 graus en molts indrets i el termòmetre encara es podria enfilar una mica més entre dilluns i dimarts

3 min

BarcelonaTarda de calor molt raonable, amb temperatures que amb prou feina han passat dels 30 graus allà on la temperatura s'ha enfilat més. La mitjana de les màximes a Catalunya ha baixat algunes dècimes respecte del valor d'ahir i s'ha situat gairebé dos graus per sota del que tocaria per a l'època.

De les últimes hores també cal destacar els ruixats forts que aquesta nit passada han afectat sobretot sectors del Camp de Tarragona a primera hora de la nit. Destaquen els 20 l/m² acumulats a Nulles, els 18 de Tarragona, o els 7 de Valls i del Montmell, pluges molt sobtades, intenses i localitzades. Les nuvolades han desencadenat fins i tot una mànega marina que ha tocat terra i ha provocat nombrosos desperfectes al Reial Club Nàutic de Tarragona. Segons fonts del club el fenomen ha capgirat dues embarcacions de vela, ha enfonsat un llaüt català, ha desmanegat completament les estructures on es guarden les taules de pàdel surf i ha enviat un vela d'optimist a més de 300 metres de distància. La mànega fins i tot ha trencat alguns vidres del restaurant i ha aixecat el terra de la zona de la piscina.

Destrosses al terra de la piscina del Reial Club Nàutic de Tarragona a causa de la mànega
Destrosses al Reial Club Nàutic de Tarragona a causa de la mànega

Aquest cap de setmana estarà marcat sens dubte per una pujada contundent de la temperatura. Una nova entrada d'aire molt càlid farà que demà la temperatura pugi entre 2 i 5 graus respecte dels valors d'avui, i diumenge alguns termòmetres ja fregaran els 40 graus a Ponent. Dilluns i dimarts la temperatura encara seguirà pujant, en aquest cas sobretot en comarques de la meitat est. Entre dilluns i dimarts el termòmetre també s'acostarà als 40 graus en ciutats com Girona i els 35 graus se superaran de forma extensa.

Les temperatures nocturnes també quedaran afectades per la calorada, sobretot en l'inici de la setmana que ve, moment en el qual poden tornar les nits tòrrides en alguns punts de la costa (mínima per sobre dels 25 graus) i les matinades també seran de mal dormir en comarques més interiors. La pujada respecte dels valors d'avui serà de 7 o 8 graus en moltes comarques, i podria arribar a ser de fins a 10 graus en algunes comarques de Girona.

Tot fa pensar que els màxims de temperatura d'aquest episodi en general no arribaran a superar els de l'onada de calor de mitjans de juny, però serà sens dubte una situació de calor forta que en un estiu relativament normal de l'última dècada podria suposar la situació de temperatures més altes de l'any. Sembla clar que a partir de dimecres la temperatura començarà a baixar i la massa d'aire càlid tendirà a desplaçar-se cap a la meitat oest de la Península. La baixada serà lenta i progressiva, però segurament arribarem al pròxim cap de setmana amb temperatures força normals per a l'època.

Pel que fa a l'estat del cel el cap de setmana estarà clarament predominat pel sol, tot i que diumenge a la tarda arribaran bandes de núvols que enterboliran el cel en moltes comarques. Demà gairebé no hi haurà ruixats de tarda enlloc, però diumenge sí que apareixeran ruixats i tronades de tarda al Pirineu. Al voltant de dimecres sembla que les tempestes guanyaran protagonisme al Pirineu i el Prepirineu, i no és descartable que a mitjans de la setmana pugui haver-hi una tongada de xàfecs que afecti algunes comarques més. Encara hi ha incertesa sobre això.

Aquest cap de setmana la situació marítima serà millor que el cap de setmana anterior. Les marinades es deixaran sentir al migdia, però en general el vent no serà fort i afavorirà que les banderes verdes predominin clarament a les platges. La temperatura de l'aigua se situa al voltant dels 23 graus a Barcelona, mig grau per sobre de la mitjana dels últims anys, segons dades de l'observador Diego Lázaro. A l'Estartit l'observació de dimecres de Josep Pascual va trobar l'aigua a més de 22 graus.

stats