La méteo
previsions 15/03/2023

La méteo: el pròxim canvi de temps arribarà el cap de setmana

Aquest dijous el termòmetre repuntarà, però diumenge podria ser el dia més de final d'hivern de la setmana

2 min

BarcelonaCom està passant aquests últims dies amb vent o sense la temperatura puja i baixa per barris. Aquesta tarda és molt més fresca que la d'ahir a la costa central i a la Costa Daurada, però, en canvi, la temperatura s'ha enfilat de valent en alguns punts del Pirineu. A Barcelona s'ha passat dels 21 °C d'ahir a les 17 h a 15 avui, mentre a Viella el termòmetre ha pujat de 7 als 16 graus. La mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha sigut dos graus més alta del que tocaria per a l'època.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

El vent s'ha anat desinflant i això ha afavorit una pujada d'humitat i una baixada de la temperatura a prop de mar. Demà farà molt de sol, però divendres amb el pas de les hores arribaran bandes de núvols que poden fer que la tarda sigui variable en moltes comarques del sud, de Ponent i del País Valencià. El vent començarà a bufar d'entre llevant i xaloc i això farà que el cap de setmana comenci també amb núvols a la costa i força alteració marítima. Als cims del Pirineu i en algunes comarques de Girona divendres el vent es deixarà sentir amb ganes.

El següent canvi de temps arribarà de cara al cap de setmana, amb el pas d'una pertorbació que no apunta a ser gaire activa, però que pot deixar alguns ruixats dispersos. El pas d'un front dissabte a la tarda deixarà xàfecs en indrets del Pirineu que és poc probable que siguin abundants. La cota de neu baixarà fins als 1.500 metres. Entre la matinada i la tarda de diumenge el temps també serà insegur entre el Pirineu oriental, algunes comarques interiors de Girona i sectors de la Catalunya Central. Encara hi ha una mica d'incertesa en el pronòstic, però diumenge els ruixats podrien ser una mica més generosos i extensos en aquests sectors. Sempre precipitacions molt disperses. Entre dimecres i dijous que ve pot arribar un altre canvi de temps que tampoc és probable que faci ploure gaire.

Demà la temperatura repuntarà en moltes comarques interiors i del Pirineu, amb una nova entrada d'aire més càlid que serà ràpidament reemplaçada per una nova massa d'aire més fred. El cap de setmana l'ambient serà molt normal per a l'època i en alguns indrets diumenge podria ser fins i tot el dia més fresc de la setmana. Sembla que començarem la setmana que ve amb aquesta sensació de final d'hivern, però segurament de cara a la segona part de la setmana l'ambient de primavera s'anirà imposant.

S'ha acabat un període de calor molt intensa. Des de les calorades prematures del maig i juny de l'any passat que no teníem anomalies positives tan fortes de la temperatura. Dissabte de mitjana hi va arribar a haver set graus més dels que tocaria a Catalunya. Durant els últims dies una trentena d'estacions del Meteocat han batut el rècord de temperatura mínima del març, i catorze el de temperatura màxima. En alguns indrets de les Terres de l'Ebre dissabte van estar ben a prop de registrar una nit tropical: a l'Aldea la mínima va ser de 19,9 °C i a Alcanar de 19,5 °C. Ahir la temperatura ja va baixar de manera notable.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat
stats