La méteo

Augment dels núvols abans d'una nova tongada de ruixats

L'aproximació d'un front farà augmentar la nuvolositat arreu, amb alguns primers ruixats dispersos a Ponent i el Pirineu occidental

2 min
Nevada al Parc Natural del Monseny, zona de Santa Fe.

Tal com estava previst, la neu fa acte de presència en pràcticament qualsevol cota al Pirineu occidental, deixant un paisatge emblanquinat. La cota de neu anirà pujant dels 1.000 als 1.600 metres, però l'acumulació d'aire fred farà que encara pugui nevar a cotes inferiors al fons de les valls.

Una tongada de xàfecs va deixar ahir a la tarda precipitacions a moltes comarques. La presència d'aire fred va afavorir el creixement dels grans nuclis convectius que dissabte a la tarda van afectar les comarques del nord i el nord-est del país, i que localment van descarregar acompanyats de calamarsa o pedra tova i van provocar greus afectacions en el trànsit. Destaquen els 38 l/m² de Sant Celoni, els 30 l/m² de Santa Maria de Palautordera i els 14 l/m² de Mataró, però també els 5-10 cm de neu acumulats a les zones elevades del massís del Montseny. Darrerament ha estat difícil veure situacions com aquesta, que serà una bona notícia per als boscos.

Avui el temps serà molt més estable, a l'espera de l'aproximació d'una borrasca que travessarà França demà i que, juntament amb la presència d'un embossament d'aire fred en altura, tornarà a provocar ruixats a casa nostra.

Diumenge: més núvols

La nuvolositat anirà clarament en augment i diumenge serà un dia amb un cel força gris i rúfol en conjunt, però sense gaires precipitacions. Arribaran ruixats al Pirineu de Lleida, amb una cota de neu que pujarà de 1.200 a 1.600 metres, puntualment inferior a les valls del vessant sud per l’acumulació d’aire fred, tot i que no s'espera cap gran nevada. També arribaran alguns ruixats per Ponent i l’interior de les Terres de l’Ebre, mentre que a la resta del país a tot estirar cauran quatre gotes. El vent de ponent i de garbí farà pujar una mica les temperatures, amb màximes que es mouran entre els 13 i els 17 ºC fora de les comarques pirinenques.

Dilluns i dimarts: tongada de ruixats

El temps es mantindrà mogut, especialment entre dilluns i la matinada de dimecres, quan l'arribada d'una borrasca provocarà una nova nevada al Pirineu i més xàfecs dispersos en pràcticament qualsevol comarca, especialment durant la segona meitat de dilluns i a la meitat nord del país. No sembla una situació gaire generosa, però després de tantes setmanes d'anticicló és una bona notícia que es repeteixi una situació de ruixats irregulars com aquesta. Persistirà l'ambient hivernal, amb una temperatura molt frenada i una cota de neu de tan sols 1.000 a 1.200 metres. Durant la nit de dilluns es reforçarà el vent de mestral al Camp de Tarragona i la tramuntana a l'Empordà, amb cops de vent superiors als 70 km/h.

Més endavant: treva abans d'un nou possible canvi de temps

A partir de dimecres el temps s'estabilitzarà una mica, amb més estones de sol i un lleuger augment tèrmic, i amb un vent que serà el protagonista als dos extrems del territori. Tot i això, divendres podria arribar un nou front atlàntic, cosa que faria augmentar la nuvolositat i provocaria alguna nevada al Pirineu, concentrada al vessant nord. Encara queden molts dies i caldrà seguir-ho amb atenció en pròximes actualitzacions, però ara mateix els models meteorològics insinuen la possibilitat d'una nova pertorbació a casa nostra a finals de la setmana vinent, amb pluges més extenses i continuades.

stats