La méteo
previsions 28/09/2023

La méteo: estiuet desbocat de cara al cap de setmana

No tornarà a haver-hi ruixats fins com a mínim dimarts de la setmana que ve

3 min

BarcelonaTarda de calor tan intensa com ahir. Avui les màximes han tornat a enfilar-se gairebé 4 graus més del que tocaria per a l'època, i més d'un 10% de les estacions de les quals fem seguiment han tingut una màxima de més de 30 graus. Destaquen els 33 °C de Llimiana, els 32,8 de Sant Romà d'Abella, els 32,2 de Cardona, els 32 de Tremp, els 30,8 de Lleida o els 30,6 de la Seu d'Urgell.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Seguim en aquesta situació de potent anticicló que no deixa cap marge a les sorpreses. El temps continuarà totalment estancat fins a mitjans de la setmana que ve, amb l'única possibilitat que avui puguin circular alguns núvols prims o que divendres comenci amb algun núvol baix a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. Avui també entrarà una mica de vent de garbí al migdia entre el Maresme i el sud de la Costa Brava, tot plegat canvis poc destacables.

Tenint en compte que els embassaments de les conques internes ja han baixat del 22% i que tenim al davant set dies més sense pluges enlloc, és cada cop més probable que aquest mes d'octubre els embassaments arribin a baixar del nivell històric del 21% que es va assolir l'any 2008. El cap de setmana passarà sense canvis de temps i en tot cas les primeres possibilitats de novetats cal buscar-les a partir dimarts que ve, amb un primer gir de temps que a hores d'ara sembla poc probable que deixi gran cosa més que ruixats puntuals al Pirineu. A més llarg termini, a partir del 10 d'octubre comencen a intuir-se canvis més destacables, però, per descomptat, a gairebé quinze dies vista la previsió no és gens clara.

De cara a la setmana que ve les previsions d'anomalies de precipitació per setmanes del Centre Europeu de Predicció apunten a un escenari molt sec a bona part del sud-oest d'Europa. De cara a la segona setmana d'octubre les tendències són poc clares i no és descartable que puguin arribar precipitacions destacables.

Pel que fa a temperatures dia a dia, l'estiu es va fent cada cop més present. Aquest dimecres de mitjana les temperatures màximes ja van ser gairebé 4 graus més altes del que tocaria per a l'època i aquesta anomalia no farà altra cosa que disparar-se els pròxims dies. Aquest dijous el termòmetre continuarà pujant, però la calor més intensa no arribarà fins diumenge o dilluns. És possible que en aquest moment alguns termòmetres arribin fins i tot als 35 graus, un fet inèdit al mes d'octubre com a mínim des del 2009 i que si s'ha produït en dècades anteriors és de manera molt puntual.

A més llarg termini la previsió és incerta. És possible que la temperatura comenci a baixar notablement a partir de dimecres que ve, però la previsió encara no és clara sobre això i no és descartable que la calor exageradament intensa per a l'època s'allargui encara uns quants dies més.

Noves inundacions a Grècia

Una nova situació de pluges fortes ha afectat durant les últimes hores algunes parts centrals de Grècia, on ja va ploure molt durant les greus inundacions de fa tres setmanes. Els aiguats més abundants han afectat sobretot Tessàlia, on ja va ploure molt fa escassos dies. La ciutat de Volos torna a ser una de les més afectades: les pluges d'aquest dimecres hi han tornat a deixar importants inundacions, ponts bloquejats i algunes parts de la ciutat sense llum i aigua potable, segons una piulada de l'Observatori Nacional d'Atenes. Aquest matí els serveis d'emergències han prohibit la circulació a la ciutat de Volos a causa del temporal.

Les pluges han deixat 346 l/m² en 24 hores a Istiaia i 307 a Volos, segons dades de la xarxa d'estacions de l'Observatori Nacional d'Atenes. A Volos aquest mes de setembre ja hi han caigut 933 l/m², una dada increïble sobretot si es compara amb la situació a Catalunya. A Barcelona han caigut 930 l/m² des del gener del 2021, és a dir, en gairebé 33 mesos.

stats