La méteo
previsions 03/08/2022

La méteo: la calor intensa no té fi als mapes del temps

Les tempestes de tarda seguiran marcant el temps de la segona part de la setmana

2 min

BarcelonaTarda de calor forta, tot i que en general no més intensa que ahir. La màxima més alta d'avui han sigut els 40,2 graus d'Albesa, a la Noguera, però també destaquen les 39,6 d'Alcarràs, els 39,4 de Tremp o els 39,2 de Lleida. La mitjana de les màximes a Catalunya ha sigut gairebé calcada a la d'ahir, és a dir, 4 graus més alta del que tocaria per a l'època.

Avui les tempestes tenen més força i són més extenses que ahir. Estan afectant sobretot el sector més occidental del Pirineu i del Prepirineu, però també n'han aparegut de més aïllades en comarques com la Terra Alta, Osona i les Garrigues. Fins a les 18 h destaquen els 11 l/m² acumulats a Ulldeter i els 9 de Boí, totes dues estacions d'alta muntanya.

Les tempestes seguiran fins al vespre i sobretot afectaran comarques del nord-oest, cal esperar ruixats i tempestes localment forts sobretot entre l'Alt Urgell, el Pallars i el Montsec, però l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya per possibles xàfecs intensos afecta també comarques com el Segrià, les Garrigues o la Segarra. No és descartable que algunes tempestes puguin anar acompanyades de pedra.

Aquesta matinada no ha sigut tan exageradament càlida com l'anterior al voltant de Barcelona, però en el conjunt de Catalunya les dades han sigut molt similars a les de la nit anterior. Les temperatures mínimes més altes avui han sigut els 27,3 ºC del Raval de Barcelona, els 26,3 del Museu de Badalona o els 25,5 de Blanes. Un 57% d'estacions de les quals fem seguiment han tingut una mínima de més de 20 graus, i la mitjana de les temperatures mínimes a Catalunya ha sigut de 19,3 ºC, un dels tres valors més alts d'aquest any.

Els pròxims dies continuaran apareixent tempestes de tarda al Pirineu i el Prepirineu. El dia amb més ruixats de la setmana segurament serà divendres, dia en el qual més puntualment alguns xàfecs podrien arribar a la Catalunya Central, a l'altiplà central o fins i tot al prelitoral. Probablement, aquesta dinàmica de ruixats de tarda al Pirineu no s'estroncarà com a mínim fins entrada la setmana que ve. Els models de previsió fan pensar que tant el cap de setmana com dilluns i dimarts seguiran apareixent tempestes de tarda al nord de Catalunya. En general el sol seguirà predominant, especialment a prop de la costa, on els núvols que arribin fruit d'aquestes tempestes en general seran escassos.

Cada cop està més clar que com a mínim fins a mitjans del mes d'agost no hi haurà un canvi notori pel que fa a la temperatura. El més probable és que partir del cap de setmana i durant la primera part de la setmana que ve el termòmetre baixi lleugerament, però continuarà la dinàmica de temperatures clarament més altes del que tocaria seguirà.

Tant avui com els pròxims dies la situació marítima serà tranquil·la, amb mar arrissada o marejol en general. Les banderes verdes predominaran a les platges i les marinades no seran gaire destacables.

stats