previsions 12/06/2021

Arriba la calor forta: les altes temperatures podrien marcar una bona part del juny

Avui i demà el sol predominarà i gairebé no hi haurà ruixats a la tarda

3 min
El sol d'aquest matí a Verges
Escolta aquí la previsió del temps

Les tempestes d'ahir a la tarda han fet que aquesta nit hagi sigut més fresca en moltes comarques interiors i del Pirineu. En moltes comarques del nord i de l'oest el dia ha començat amb entre 2 i 4 graus menys que ahir, mentre que a la costa la nit ha sigut una mica més de mal dormir que les anteriors. Avui la mitjana de les temperatures mínimes al conjunt de Catalunya ha baixat mig grau respecte a ahir, però en canvi ha augmentat el nombre d'estacions que han tingut una mínima de més de 20 graus.

Al centre de Barcelona la mínima amb prou feines ha baixat dels 23 graus i a l'Observatori de l'Ebre s'ha tornat a situar per sobre dels 20, com ja va passar dimecres. L'històric observatori de Roquetes ha registrat aquest any una de les nits tropicals més prematures de les últimes dècades. La primera nit de mal dormir s'ha avançat una setmana a la mitjana dels últims trenta anys. Al migdia, avui ja farà més calor que ahir, sobretot a les comarques on ahir hi va haver més rebombori.

El temps del cap de setmana serà tranquil i calorós. Avui les nuvolades de tarda seran molt més escasses que ahir i a la tarda només s'escaparan ruixats puntuals al Pirineu. Demà hi haurà més bandes de núvols prims en general, però continuarà el predomini del sol i continuarà havent-hi ben pocs xàfecs de tarda al Pirineu.

Tot plegat no tindrà res a veure amb les tempestes fortes i extenses d'ahir a la tarda. Ahir els ruixats van descarregar 42 l/m2 a Berga, en el que va ser el segon dia amb més pluja des del setembre a la capital del Berguedà. També destaquen els 52 l/m2 del Prat d'Aguiló, una estació d'alta muntanya de la Cerdanya, els 29 de Sant Julià de Vilatorta, els 26 de Guardiola de Berguedà i els 25 del Pont de Suert. Molts dels ruixats van anar acompanyats de calamarsa o pedra.

Som a les portes dels primers dies de calor forta d'aquest any. Entre demà i dimecres que ve l'ambient farà un altre salt cap amunt que comportarà que les temperatures de més de 35 graus comencin a ser la tònica a Ponent, a les Terres de l'Ebre i fins i tot a la Catalunya Central i en comarques prelitorals. La sensació tèrmica també s'acostarà a aquest llindar a la costa i les nits de mal dormir es faran cada cop més extenses.

Temperatura màxima prevista per demà

Seran quatre dies seguits amb màximes per sobre dels 35 graus a Ponent, cosa que no és pas notícia aquests últims estius però que sí que és símptoma d'una calor canicular que un any més torna a arribar massa d'hora.

Hi ha un altre aspecte important de la previsió que és el llarg termini. Els models de previsió dibuixen amb força confiança una normalització de la temperatura de cara a dijous i divendres, però és molt incert què passarà després. Val la pena destacar que en les últimes actualitzacions dels models de previsió han augmentat les possibilitats que aquesta refrescada sigui tímida i que la calor pugui repuntar, potser fins i tot amb més força, abans de Sant Joan.

La previsió encara és molt incerta però les possibilitats d'una tongada de ruixats que pugui afectar moltes comarques entre dijous i divendres que ve van a la baixa. La setmana que ve començarà sense grans canvis, a l'espera del canvi de masses d'aire que sobretot entre dijous i divendres reactivarà segurament les tempestes al Pirineu, i potser també en altres comarques de l'oest. Caldrà seguir-ho.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dilluns
stats