La méteo
previsions 14/07/2022

La méteo: el cap de setmana començarà amb la calor més extrema de l'onada

Entre demà i dissabte les màximes superaran amb facilitat els 40 graus a Ponent i s'arribarà a 35 graus a la costa

3 min

BarcelonaTarda de calor una mica menys intensa que la d'ahir. Avui la mitjana de les màximes a Catalunya ha baixat mig grau respecte del valor d'aquest dimecres i no hi ha hagut cap temperatura de més de 40 graus. Les màximes més altes han sigut els 38,7 ºC de Sort, els 38,6 de Tremp i de Montesquiu o els 38,2 de la Pobla de Segur. A Lleida la màxima ha arribat a 37,6 graus.

Tot just demà arribarem al 15 de juliol i, per tant, començarà la canícula, és a dir, els 30 dies habitualment més càlids de tot l'any, però el cert és que la quantitat de dies d'estiu acumulats ja en algunes comarques fa pensar més aviat que l'estem a punt d'acabar. A Lleida ja hi ha hagut 59 dies amb una temperatura màxima per sobre dels 30 graus, és a dir, dos mesos sencers amb migdies d'estiu. Amb dades des del 1960 és amb diferència l'any en què n'hi ha hagut més, força més fins i tot que anys molt durs com el 2003. Si es miren les dades de dies de calor forta (més de 35 graus), aquest any no queda tan destacat, i de fet el 2019 es va arribar a la canícula amb encara un dia més de calor forta que enguany. Curiosament, des del 1960 hi ha hagut 16 estius sencers amb menys migdies d'estiu dels que ja s'han acumulat enguany a 15 de juliol a Lleida.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat aquest matí els avisos actius per calor i ha pujat el nivell de perill en moltes comarques. Ara el perill es considera molt alt a tot el país de cara a demà, i gairebé totes les comarques tenen també el color vermell pintat de cara a dissabte. El Meteocat alerta de màximes de fins a 42 ºC a Ponent, de valors de més de 4 graus a la costa i de temperatures que no baixaran dels 25 ºC en tota la nit al litoral.

Les nits tropicals cada cop van a més. Aquesta matinada un 41% de les estacions de les quals fem seguiment han tingut una mínima per sobre dels 20 ºC, però, en canvi, en els indrets on la calor nocturna és més difícil d'empassar-se, la temperatura mínima ha baixat una mica més que ahir. Avui la mínima més alta han sigut els 25 ºC del Raval de Barcelona. La mitjana de les temperatures mínimes gairebé no ha canviat respecte de la d'ahir. Aquesta nit de mitjana a Catalunya hi ha hagut dos graus i mig més del que tocaria.

El cap de setmana el termòmetre encara farà un salt més a l'alça. Demà les màximes pujaran un o dos graus en molts indrets, i se seguiran enfilant sobretot al nord-est, on fins i tot a prop de mar les màximes s'acostaran als 35 ºC. A canvi, la humitat baixarà sensiblement. Dissabte serà probablement el dia en què la calor sigui més extrema en general. El cap de setmana començarà amb màximes de fins a 42 o 43 ºC en alguns indrets de Ponent. El pitjor, però, és que d'aquesta pujada de dissabte costarà molt baixar-ne. Tant diumenge com dilluns i dimarts la temperatura seguirà superant o quedant-se molt a prop dels 40 ºC a Ponent.

Encara hi ha incertesa sobre què passarà a partir de mitjans de la setmana que ve. El més probable és que lentament la temperatura vagi reculant, i que no sigui ben bé fins a finals de juliol que el termòmetre comenci a registrar temperatures normals per a l'època. És possible, per tant, que tot i que la temperatura vagi baixant, tota la setmana que ve la calor sigui clarament més intensa del que caldria esperar, amb sensacions tèrmiques de més de 35 ºC a la costa i màximes per sobre d'aquest llindar en moltes comarques interiors.

Com a mínim fins a mitjans de la setmana que ve el sol seguirà predominant arreu. Les nuvolades de tarda al Pirineu seran escasses i no hi haurà ruixats de tarda enlloc. A partir de dijous hi ha una mica més d'incertesa en el pronòstic, però encara és molt aviat per entreveure si podria haver-hi un canvi de dinàmica que pugui començar a fer aparèixer alguns xàfecs de tarda, si més no a la serralada pirinenca.

La calma dels últims dies està afavorint que la temperatura del mar pugi ràpidament. Ahir l'observador Diego Lázaro va comprovar que a Barcelona ja ha arribat als 26 ºC, un grau i mig per sobre de la mitjana dels últims anys per a aquesta època. Els pròxims dies la situació marítima seguirà sent tranquil·la, amb predomini de les marinades. A les nits a l'Empordà hi bufarà una lleugera tramuntana reescalfada que afavorirà temperatures exageradament altes al nord-est.

stats