La méteo
previsions 29/03/2023

La méteo: la calor s'estroncarà notablement per Setmana Santa

Dijous i divendres farà calor a prop de mar, però dissabte una tongada de ruixats farà canviar l'ambient

3 min

BarcelonaAquest dimecres la temperatura s'ha tornat a disparar en moltes comarques. De mitjana les màximes han sigut 3 graus més altes que ahir, en capitals de comarca com Cervera i Figueres el termòmetre s'ha disparat 6 graus. De mitjana aquest migdia hi ha hagut 5 graus i mig més dels que tocaria per a l'època, les temperatures d'avui han tornat a ser les d'un dia de la segona quinzena de maig. De fet, aquest març hem tingut 12 migdies amb temperatures típiques de maig, 10 amb valors d'abril, només 3 amb les temperatures que tocarien per a l'època i també 4 dies inicials amb fred de gener o febrer. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 27,5 °C de Sant Romà d'Abella, els 27,2 de Cardona, els 26,1 de Vic o els 25,2 de Lleida. Gairebé dues de cada tres estacions de les quals fem seguiment han superat els 20 graus al migdia.

Superacions de 20 graus al març
A partir de dades de 86 estacion del Meteocat

Demà i divendres la calor també serà clarament de primavera avançada. A diferència d'avui, demà i divendres el termòmetre es dispararà sobretot en punts de la costa, especialment al litoral sud, on l'entrada de vent d'entre ponent i mestral farà que pugi clarament la temperatura i que baixi la humitat.

Els pròxims dies els núvols seran més aviat escassos, però demà hi haurà alguns moments de cel més enterbolit que avui, sobretot en comarques de la meitat oest. Divendres s'entreveu un dia més enterbolit i variable en general, sobretot al Pirineu i en altres comarques de l'extrem nord.

El canvi de temps més destacable de la setmana arribarà dissabte; el cap de setmana començarà amb un gir de temps que activarà alguns ruixats i nevades al Pirineu i és bastant possible que també hi hagi xàfecs destacables en força comarques de Girona i més aïlladament en altres indrets de l'est. No serà una ploguda general ni de bon tros. Al sud i a Ponent el protagonista tornarà a ser el fort vent d'entre ponent i mestral. Al Pirineu, la cota de neu baixarà per sota dels 1.500 metres i diumenge al matí podria nevar fins i tot al voltant dels 1.000. És basant possible que, ara sí, aquest canvi de temps deixi un gruix de neu com a mínim destacable a les cotes altes de la serralada, sobretot al vessant nord i al Pirineu occidental.

Aquest canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire més fred. Les previsions es van decantant cap a una primera part de Setmana Santa amb temperatures molt més moderades, normals per a l'època, però relativament baixes si tenim en compte que el març ha tingut molts moments amb ambient de maig. Aquest és l'ambient que predominarà des de dissabte fins ben bé dimecres; a partir d'aquí el pronòstic és molt incert encara, tant és possible que els dies festius de Setmana Santa comencin amb un fred fins i tot notori per a l'època com que el termòmetre torni a marcar valors de finals d'abril o de maig.

Pel que fa a l'estat del cel, és possible que durant la primera part de la Setmana Santa hi hagi molts moments de cel variable o mig ennuvolat, però fins i tot al Pirineu és poc probable que hi hagi gaires més ruixats o nevades. Com a mínim fins dimecres és molt poc probable una situació de pluges extenses o mínimament destacables. A partir de dijous el temps és més incert, però a hores d'ara no hi ha gaires motius que facin pensar en una possible tongada de ruixats o de pluges més o menys extenses.

A més curt termini els pròxims dies també caldrà tenir en compte novament el vent d'entre ponent i mestral, sobretot el cap de setmana. Divendres ja es deixarà sentir amb moltes ratxes de més de 50 km/h en moltes comarques centrals i del sud de Catalunya, però serà sobretot dissabte i diumenge quan tornarà a haver-hi ratxes fortes de vent d'entre mestral i tramuntana. Divendres i el cap de setmana el perill d'incendi tornarà a ser protagonista.

stats