La méteo

La méteo: temperatures desbocades amb regust d'estiu els pròxims dies

La calor atípica per a l'època es tornarà a instal·lar a casa nostra amb fins a 30ºC o més a l'interior

3 min

BarcelonaLa calma ha tornat aquestes últimes hores amb sol a tot arreu i ja sense precipitacions. No obstant això, s’han mantingut les fortes ventades als extrems del país i de nit el fred ha estat més propi de finals d’hivern (trobareu totes les dades al final d'aquesta informació). Tot i això, els pròxims dies les temperatures no pararan de pujar i tindrem un pic càlid el cap de setmana amb fins a 30 ºC o més a l’interior. Calor novament desbocada per a l’època.

Dijous: contrast tèrmic marcat

Tot i que les mínimes han pujat una mica respecte les de dimecres, aquest dijous a primera hora ens haurem de tornar a abrigar bé. Farà fred a tot arreu amb termòmetres per sota dels 10 ºC en gran part de l’interior i del prelitoral i glaçades al Pirineu i al Prepirineu.

No obstant això, hi haurà un contrast tèrmic marcat entre el dia i la nit i al migdia l’ambient ja serà més càlid. Les màximes pujaran en general amb ascens més acusat al nord-est i al Pirineu, mentre que a la costa sud farà més fresca. Molts valors es mouran entre els 17 i els 23 ºC amb molta bonança.

Tot plegat, amb sol radiant i calma sense precipitacions enlloc: tan sols cauran alguns ruixats entre Menorca i Mallorca. També hi haurà algunes boires matinals locals i, a tot estirar, alguna pinzellada de núvols alts i prims. Les nuvolades de la cara nord del Pirineu acabaran desapareixent. El vent de mestral desapareixerà, mentre que la tramuntana encara bufarà amb ganes a la Costa Brava, als cims del Pirineu i a les Balears. Hi ha alertes del Meteocat activades encara per mala mar i fort vent.

Divendres: més calor

De cara a divendres, les temperatures faran un nou salt endavant. L’ambient serà càlid per a l’època al centre del dia amb moltes màximes de 21 a 26 ºC al prelitoral i a l’interior, localment més altes a Ponent i al pla de Bages. Voltaran els 20 ºC a la costa. Contrast tèrmic marcat entre el dia i la nit: compte amb els refredats. Tot plegat, amb sol radiant i sense pluges.

Cap de setmana: pic de calor atípic

De cara als últims dies de la setmana, les temperatures sortiran de mare. Tocaran sostre amb calor molt marcada i fora de lloc per trobar-nos a mitjans d’abril. Estem parlant de moltes màximes de 23 a 28 ºC al prelitoral i a l’interior. I s’assoliran i fins i tot se superaran els 30 ºC en llocs de Ponent i de l’interior de les Terres de l’Ebre.

Ambient molt càlid que probablement superarà les dades del darrer cap de setmana. Per tant, és probable que es registrin les temperatures més altes d’aquest any 2024 fins ara. En canvi, a la costa l’ambient es mantindrà més suau o fresc. Tot plegat amb sol, calma i sense pluges. De fet, més enllà d’alguns ruixats dispersos, no es veuen precipitacions destacades la setmana vinent.

Balanç del vent i fred

Les temperatures van tocar fons dimecres a la matinada amb massa fred per trobar-nos a mitjans d’abril. Un ambient més propi de finals d’hivern, amb moltes mínimes de 2 a 7 ºC al prelitoral i a l’interior i entre 10 i 13 ºC a la costa. Al Pirineu, al Prepirineu i en zones pròximes de l’interior hi va haver glaçades.

En zones poblades, destaquen els -3,5 ºC de mínima a Das (Cerdanya) dimecres, -2,3 ºC a Guixers-Valls (Solsonès) i -2,1 ºC a Guardiola de Berguedà. Als cims de les muntanyes destaquen els més de -7 ºC assolits en alguns casos, com ara a Certascan (2.400 metres), al Pallars Sobirà. Dijous a la matinada s'ha mantingut el fred, però amb mínimes més altes.

Les ventades de mestral i de tramuntana s'han mantingut fortes. Dimarts es van assolir els 140 km/h a Portbou (Alt Empordà), dimecres es van superar els 136 km/h i la matinada del dijous la ratxa més forta ha estat de 120 km/h en aquesta zona. Des de dimarts, també destaquen els 111 km/h assolits a la Bonaigua (Pallars Sobirà) i a la Tosa d'Alp (Ripollès), els 104 km/h de Certascan (Pallars Sobirà), els 103 km/h d'Ulldeter (Ripollès) o els 100 km/h del Perelló (Baix Ebre). Aquest dijous encara es mantindrà la tramuntana, però anirà perdent força a poc a poc i el mestral desapareixerà del tot.

stats