previsions 12/11/2021

La méteo: nou gir en el temps al final del cap de setmana

Aquest dissabte s'obriran moltes clarianes i l'ambient serà agradable al migdia

3 min

BarcelonaUn dia més encara toca seguir pendents de la pertorbació Blas, que continua rondant al voltant de les Balears, on avui es tornarà a recargolar i complicarà el temps un cop més. A Catalunya els ruixats han anat minvant al llarg del matí. Avui ha plogut força menys que els últims dies, però encara s'han acumulat 5 l/m² a la Vall d'en Bas i a Portbou, 4 a Tivissa i a Girona o 3 a Falset.

A les Balears destaquen els 46 l/m² acumulats a Escorca, Son Torrella, una pluja que fa que des de dimarts ja s'hagin superat els 400 l/m² en aquest observatori de la serra de Tramuntana. Aquest mes de novembre probablement cauran rècords de pluja a Menorca i a Mallorca. A l'aeroport de Maó avui s'han acumulat 11 l/m² fins a les cinc de la tarda. És el desè dia seguit amb com a mínim una mica de pluja en aquest punt de Menorca. El rècord de dies seguits de pluja a Maó són els 12 que es van produir entre el 16 i el 27 de febrer de 1982. Diumenge i dilluns és bastant probable que torni a ploure, de manera que si demà s'escapa algun ruixat a l'aeroport de Menorca aquest rècord podria caure. El criteri que s'ha fet servir per definir dia de pluja són 0,5 l/m², i la sèrie de dades comença el 1970.

A la tarda i vespre les precipitacions tornaran a ser abundants a Menorca i a l'est de Mallorca, i podrien superar els 40 o 50 l/m² en algun cas. El vent es reforçarà i tornarà a bufar amb cops de 50 o 60 km/h en molts punts de l'arxipèlag. A Catalunya avui el vent només es deixarà sentir clarament al sud de la Costa Brava, on el gregal continuarà bufant amb cops de 40 o 50 km/h. A Ponent l'ambient serà més càlid que en dies anteriors, però a la costa la temperatura es mantindrà a ratlla.

Acumulacions de precipitació previstes per avui

El cap de setmana començarà amb un temps més agradable i tranquil. Aquest dissabte el sol predominarà bastant més que els núvols i la temperatura s'acostarà als 20 graus en molts indrets. Valdrà la pena aprofitar el dia a l'aire lliure, perquè aviat el temps tornarà a ser més tapat i fred. El temps continuarà sent ventós a les Balears, però a Catalunya el vent només es reactivarà a l'Empordà a última hora.

Lluny d'acabar-se, aquest temps mogut al Mediterrani rebrà una nova injecció d'inestabilitat diumenge, amb una entrada d'aire fred en altura que tornarà a donar aliment a noves borrasques al Mediterrani de cara a l'inici de la setmana que ve.

Diumenge ja canviarà el temps. El dia serà més variable i mig ennuvolat, i la temperatura començarà a ser novament més baixa. La tramuntana es reforçarà a l'Empordà i als cims del Pirineu occidental, i el mestral també bufarà amb cops de més de 50 km/h a les Terres de l'Ebre. A última hora començarà una tongada de nevades al vessant nord del Pirineu amb una cota de neu que es mourà entre els 1.000 i els 1.500 metres.

Acumulacions de precipitació previstes per avui

Diumenge a última hora també apareixeran ruixats al voltant de Barcelona, en punts del Maresme, al Vallès i al sud de la Costa Brava. A la nit podria arribar a ploure amb ganes en alguns punts de la costa central. El temps de dilluns i dimarts és més incert, però és possible que hi hagi una tongada de pluja que pugui regar moltes comarques de la meitat est de Catalunya, de manera molt similar a com ha passat aquesta setmana. Les pluges són bastant més probables a les Balears, on entre dilluns i dimarts es podrien tornar a acumular més de 100 l/m² en alguns indrets, sobretot a la serra de Tramuntana i a Menorca.

Aquesta reactivació de la baixa al Mediterrani comportarà també vent i mala mar. Entre dilluns i dimarts tornarà a bufar la tramuntana agregalada, que pot deixar-se sentir a tota la Costa Brava i fins i tot a la costa central. La setmana que ve començarà altre cop amb una mar molt remenada. L'ambient serà purament de tardor o fins i tot una mica hivernal: les nits seran més fredes que els últims dies i al migdia no es passarà dels 15 graus enlloc. Temperatures baixes per ser mitjans de novembre.

Cops de vent màxims preivstos per diumenge al migdia
stats