previsions 15/04/2021

La méteo: xàfecs, neu fins als 700 metres i ambient encara més hivernal

Les nits del cap de setmana seran més fredes però diumenge ja repuntarà el termòmetre

3 min

BarcelonaAvui les temperatures més altes ja no s'han donat a Ponent, sinó sobretot al Pirineu i en comaques de l'est. Destaquen els 19 graus de Caldes de Montbui i de Castellbisbal, i els 18 de la Seu d'Urgell, del Vendrell, de Tremp i de Sant Sadurní d'Anoia. No hi ha dubte que la sensació de primavera consolidada que es va viure durant la Setmana Santa s'ha estroncat. Els migdies de més de 20 graus han gairebé desaparegut des de fa una setmana, i sembla que com a mínim fins diumenge no tornaran.

Aquesta tarda es repetiran els ruixats irregulars que ahir ja van afectar punts del Prepirineu i sectors del Montsec. Aquest vespre fins i tot s'estendran de forma puntual per altres comarques centrals i de l'oest. El pas d'una bossa d'aire fred en altura farà que demà sigui un dia més mogut i més hivernal. Al matí ja plourà de forma intermitent en comarques de la Catalunya Central i zones com el Vallès. A la tarda plourà amb més ganes i apareixeran algunes tempestes. Els ruixats forts afectaran sobretot punts del Prepirineu i comarques de la Catalunya Central, però poc o molt també acabarà plovent en altres comarques de Ponent, del Camp de Tarragona o de la costa i del prelitoral centrals. En tot cas, a prop de mar difícilment hi plourà amb ganes.

No només hi haurà pluges, sinó també emblanquinades. La cota de neu baixarà fins als 700 o 800 metres, i quan els ruixats siguin intensos pot caure calabruix en cotes més baixes. El Meteocat va activar ahir un avís per neu que afecta diverses comarques de la Catalunya Central. L'SMC alerta de la possibilitat que per sobre dels 700 m es puguin acumular més de 5 cm de neu, i preveu que en cas de ruixat intens la cota pugui baixar fins als 600. Les comarques afectades per l'avís són el Berguedà, el Solsonès, l'Anoia, el Bages i el Moianès. També hi ha actiu un avís per la possibilitat de xàfecs forts que puguin deixar fins a 20 l/m2 en mitja hora. En general demà el dia serà més gris i hi haurà més opcions que arribin a caure gotes en un moment o altre.

Acumulacions de precipitació previstes per demà.

Aquest divendres tornarà la sensació purament d'hivern. En molts indrets la temperatura no passarà dels 10 graus en tot el dia, i allà on el termòmetre pugi més el vent hi augmentarà la sensació de fred. Les nits del cap de setmana seran clarament fredes. No només glaçarà al Pirineu, sinó també en molts punts de la Catalunya Central, i no són descartables glaçades més puntuals a Ponent i al prelitoral.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.

Dissabte el temps encara serà molt variable i podran aparèixer alguns xàfecs molt més aïllats. Núvols i clarianes es combinaran, i són possibles tempestes curtes a la Catalunya Central, al Prepirineu o fins i tot en punts del Vallès, el Maresme, la Selva o el Gironès. Fenòmens aïllats i de poca estona, en tot cas. Diumenge el sol predominarà de forma més clara i també es notarà una pujada de la temperatura. Al matí encara farà força fred, però al migdia la temperatura es tornarà a acostar als 20 graus.

No sembla que tinguem per davant un tram final de l'abril especialment estable ni anticiclònic. El més probable és que la setmana que ve el temps continuï sent molt variable, i que els ruixats de tarda vagin apareixent aquí i allà gairebé cada dia. La temperatura tendirà a pujar lentament. Sant Jordi no serà un dia calorós, però segurament la temperatura s'enfilarà una mica més que els últims dies.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.
stats