La méteo
previsions 16/03/2023

La méteo: més núvols, alguns ruixats i temperatura de final d'hivern

Aquest divendres augmentaran els núvols i entre dissabte i diumenge apareixeran alguns ruixats molt dispersos

3 min

BarcelonaAvui el termòmetre s'ha tornat a enfilar de valent en moltes comarques interiors i del Pirineu. Les màximes han arribat a 26,4 °C a Bossòst, a la Vall d'Aran, a 25,1 °C a Alcarràs, a 24,7 a Viella, a 24,6 a Lleida i a 24,1 a les Borges Blanques. Per contra, la temperatura ha reculat a les Terres de l'Ebre, on sense el vent de mestral el termòmetre ha baixat notablement. De mitjana les temperatures han sigut gairebé 4 graus més altes del que tocaria per a l'època, és a dir valors més de principis de maig que no de mitjans de març.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

A partir de demà arribaran uns quants sistemes frontals que faran canviar una mica el temps. Divendres, amb el pas de les hores, arribaran bandes de núvols i a la tarda el cel serà variable o fins i tot ennuvolat en moltes comarques. El vent començarà a bufar d'entre llevant i xaloc i això farà que el cap de setmana comenci també amb núvols a la costa i força alteració marítima. Tant a la vall de l'Ebre com en molts sectors del Pirineu i de l'Empordà el vent bufarà amb ratxes que podrien superar els 40 o 50 km/h.

El cap de setmana arribarà un canvi de temps més notable. El pas d'un front dissabte a la tarda deixarà xàfecs en indrets del Pirineu. És poc probable que siguin abundants i només en alguns indrets del Pirineu més occidental les precipitacions poden arribar a ser destacables. La cota de neu baixarà fins a situar-se entre els 1.500 i els 1.700 metres. Entre la matinada i la tarda de diumenge, el temps també serà insegur entre el Pirineu oriental, el Prepirineu, sectors de la Catalunya Central i comarques interiors de Girona. Encara hi ha una mica d'incertesa en el pronòstic, però diumenge els ruixats podrien ser una mica més generosos i extensos en aquests sectors. Sempre serien precipitacions molt disperses i irregulars, que podrien arribar a fer ploure més aïlladament en altres comarques de Girona i de Barcelona.

No farà gaire vent, però hi haurà força humitat, cosa que pot fer que a prop de mar en molts moments del cap de setmana el cel sigui mig ennuvolat o fins i tot tapat. Mal cap de setmana per estendre roba i que s'eixugui ràpidament.

L'ambient serà molt normal per a l'època. Tornarà a baixar el termòmetre i en alguns indrets diumenge podria ser fins i tot el dia més fred de la setmana. Sembla que començarem la setmana que ve amb aquesta sensació de final d'hivern, però segurament cap a la segona part l'ambient de primavera s'anirà imposant. Fixeu-vos que els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents són clarament blaus, sobretot en comarques interiors i del Pirineu. A la costa, la baixada es notarà bastant menys.

A més llarg termini, la setmana que ve podria començar amb aquest mateix panorama de nuvolositat força abundant i humitat elevada, però si arriba a ploure serà en tot cas de manera testimonial. Entre dijous i divendres és probable que hi hagi un nou canvi de temps, un gir que tampoc sembla predestinat a provocar precipitacions gaire abundants. És possible que hi hagi precipitacions destacables al Pirineu, però és poc probable una tongada de pluges més o menys extensa que ajudi a combatre la sequera. La temperatura s'anirà recuperant, però el canvi de temps de divendres que ve podria tornar a fer baixar el termòmetre. Els pròxims deu dies no hi haurà temperatures gaire estranyes per a l'època i l'ambient de final d'hivern encara es farà sentir en molts moments. La calor queda aparcada, ara per ara.

stats