previsions 11/12/2020

La méteo: fort vent, més neu i pujades i baixades de temperatura

Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ventcat

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaEl fort vent serà un dels protagonistes de l'inici del cap de setmana. Protecció Civil ha activat aquest matí la prealerta del pla Ventcat, arran de l'avís de situació meteorològica de perill per vent que el Meteocat ha activat aquest divendres. L'avís serà vigent des d'aquest vespre fins demà a la nit, i afecta un bon nombre de comarques amb un grau de perill moderat.

Avís de perill per vent de cara a aquest dissabte

Entre aquest vespre i bona part de demà el vent d'entre mestral i ponent bufarà amb cops que poden arribar a superar els 100 km/h. Es deixarà sentir sobtetot en comarques de Tarragona, però també afectarà Ponent, i àmbits com el Penedès, l'altiplà central, l'Empordà i el Pirineu. Diumenge, en canvi, desapareixerà.

Cops de vent màxims previstos per demà a primera hora

Aquesta tarda encara es podrien repetir alguns ruixats puntuals, curts però més intensos a Ponent i en comarques de Tarragona. La neu també es reactivarà a la tarda al Pirineu, amb una cota que anirà baixant fins a situar-se entre els 1.200 i els 1.400 metres. Fins a les tres de la tarda avui les precipitacions han acumulat 17 l/m2 al PN dels Ports, 14 a Vielha, 7 al Pantà de Siurana i 7 a Falset i 5 a Lleida.

Demà al matí nevarà amb més intensitat fins i tot del que ho ha fet els últims dies. Aquest dissabte s'acumularan gruixos que poden superar els 20 cm en cotes mitjanes i altes del Pirineu, i la cota de neu baixarà dels 1.200 fins als 800 metres, com més avanci el dia més avall nevarà. L'emblanquinada afectarà sobretot la Vall d'Aran, el nord del Pallars i Andorra, però en menor mesura també acabarà afectant la Cerdanya o la Ribagorça.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

En general el cap de setmana serà molt assolellat, tot i que hi hagi bandes de núvols prims que enterboleixin el cel a estones, sobretot en comarques de la meitat nord. L'ambient serà més suau que el cap de setmana anterior. Al migdia el termòmetre marcarà valors similars als d'ahir o als d'avui, un fred més moderat sense que ens acostem, però, a la sensació d'estiuet. Diumenge a la matinada tornarà a fer una mica més de fred, però no glaçarà de forma extensa.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i ia de diumenge

La primera part de la setmana que ve arribaran més sistemes frontals més aviat poc actius. Entre dilluns a última hora i dimarts al matí segurament tornarà a plovisquejar o nevar dèbilment al Pirineu i Prepirineu, però en general el temps serà mig ennuvolat. Els models de previsió han rebaixat avui les opcions que la setmana que ve plogui amb certes ganes o de forma extensa, tot i que entre dimecres i dijous pugui arribar a haver-hi alguns xàfecs puntuals.

La primera part de la setmana serà encara menys freda, però segurament la temperatura anirà baixant a mesura que ens acostem a Nadal. Hi ha escasses opcions de fredorada abans del dia 25, però sí que és possible que el termòmetre s'acosti a temperatures com les que hem anat tenint en aquest primer tram del desembre.

stats