previsions 21/04/2023

La méteo: Sant Jordi amb pocs ruixats i una mica de vent

Aquest cap de setmana hi haurà alguns xàfecs al nord i a l'oest i baixarà la temperatura

3 min

BarcelonaTarda de divendres encara amb una calor notable, tot i la temperatura ha començat a baixar una mica. Com ahir la màxima més alta s'ha donat a Alcarràs, però avui ja no s'ha passat dels 30 graus (28,2 °C). Destaquen també els 27,6 graus de Tremp i els 27,2 de la Pobla de Segur.

Ahir a la tarda hi va haver per fi algunes tempestes en punts del Pirineu, del Prepirineu i de la Catalunya Central. Les precipitacions no van deixar grans quantitats de pluja, però com a mínim van regar diverses comarques de la zona. Destaquen els 12 l/m² acumulats a Guardiola de Berguedà, els 10 de Tavèrnoles, els 8 de Montesquiu i de Roda de Ter, els 7 de Coll de Nargó, els 6 de Vic o els 4 de Planoles.

Demà un canvi de temps farà recular el termòmetre de manera transitòria, el descens es notarà molt més a l'oest que a la costa. Per Sant Jordi el vent d'entre ponent i garbí bufarà moderat en molts moments, i això farà que les màximes tornin a pujar i que el termòmetre també s'enfili en sectors de la costa i del prelitoral. Diumenge cal esperar alguns cops de vent que superin els 30 o 40 km/h en força comarques. La temperatura serà alta, però el vent pot rebaixar la sensació tèrmica, sobretot a prop de mar.

A llarg termini els models van consolidant una forta pujada de la temperatura que farà arribar un ambient de finals de maig o fins i tot de juny de cara al tram final del mes. A mitjans de la setmana que ve s'augura un escenari de temperatures a tocar o fins i tot per sobre dels 30 graus en moltes comarques; una calor que, com sol passar en aquesta època de l'any, serà molt més notable en comarques interiors i prelitorals que a prop de la costa.

Aquest cap de setmana hi haurà un canvi de temps, que, si bé no deixarà pluges generals i extenses, sí que provocarà ruixats destacables al Pirineu i Prepirineu i alguns xàfecs més dispersos en altres indrets. Les precipitacions arribaran, sobretot, dissabte i afectaran bàsicament les comarques de la meitat oest. Durant les hores centrals del dia és bastant probable que arribi a ploure amb certes ganes al Pirineu occidental i segurament alguns ruixats arribaran a ser també mínimament abundants entre el Montsec i les Terres de l'Ebre. A la resta, les pluges probablement seran més minses i, a mesura que ens acostem a l'est, inexistents.

Les possibilitats que plogui per Sant Jordi han anat a la baixa en les últimes actualitzacions dels models de previsió. Al Pirineu sí que hi haurà xàfecs a partir del migdia, alguns dels quals poden arribar a ser intensos i anar acompanyats de tempesta. Els ruixats de tarda podrien arribar també al nord de la Garrotxa i de l'Empordà, però en general hi haurà més sol que núvols.

La setmana que ve començarà amb un temps molt estable, i tot fa pensar que no serà fins de cara a divendres i dissabte, durant els últims dies del mes, que podrien reaparèixer alguns ruixats, sobretot al Pirineu però potser també més puntualment en algunes altres comarques de l'oest. En tot cas, no hi ha indicis d'una situació de pluja extensa i mínimament abundant.

Març i abril sequíssims en el pitjor moment

Març i abril, que acostumen a ser dos mesos amb força precipitació a Catalunya, hauran estat molt més secs del que tocaria, just quan més falta feia la pluja. De fet, des que va començar la sequera són els mesos que menys pluja han deixat respecte de la mitjana. Aquest gràfic mostra el nombre de l/m² caiguts de més o de menys a Catalunya respecte de la mitjana, a partir de dades de 86 estacions del Meteocat. La quantitat no és important perquè només depèn de quantes estacions fem servir, però sí que és molt destacable el fet que consecutivament estem encadenant dos mesos molt secs que acostumen a ser dels més humits de l'any. Proporcionalment, març i abril són fins ara els dos mesos més secs des que va començar la sequera; durant el març va ploure només un 15% del que sol ploure de mitjana a Catalunya, i aquest mes d'abril un 13%, amb dades fins al dia 20.

Dèficit o excés de precipitació per mesos a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Dades en l/m2. Període de referència 2009-2021.
stats