La méteo
previsions 18/03/2023

Cap de setmana amb alguns ruixats i sensació de març

Avui els xàfecs dispersos afectaran bàsicament el Pirineu, però demà podrien arribar a comarques més centrals

3 min
L'albada d'aquest divendres a Cardedeu

BarcelonaAquest cap de setmana serà força més mogut que els últims dies: el pas d'un solc d'aire fred en altura farà que el temps sigui una mica més inestable i amb força més humitat a l'ambient. La combinació d'aquests factors ha fet que avui dissabte la nuvolositat predomini arreu del territori des de primera hora del dia: a la meitat est i al nord de Catalunya el cel ha quedat molt ennuvolat al llarg del dia i a partir del migdia han crescut nuvolades al Pirineu. A la resta del territori, l'estat del cel ha anat minvant al llarg del dia de manera que els núvols han anat perdent cada cop més protagonisme.

Avui, gràcies al pas del solc, xàfecs han estat presents des del migdia, sobretot el Pirineu i el Prepirineu; tot i això, la tanda de pluges no ha estat destacable en cap cas: han descarregat quantitats poc destacables i les precipitacions han quedat molt restringides, només al vessant nord i al Pirineu més occidental s'han acumulat quantitats per sobre dels 5 mm. La cota de neu ha baixat per sota dels 2.000 metres i de nit s'espera que baixi fins als 1.800 metres.

Pel que fa a la temperatura, al migdia avui el mercuri ha seguit la tendència a la baixa en comarques interiors i del Pirineu; en canvi, a prop de mar les màximes han pujat una mica més que ahir. Entrem en una fase de temperatures molt normals per a l'època, que s'allargarà com a mínim fins dimarts. Les màximes d'avui han estat les següents:

  • 22,9 °C (Vinebre)
  • 22,0 °C (Benissanet)
  • 21,6 °C (Aldover)
  • 21,3 °C (Pantà de Riba-roja)
  • 21,3 °C (Seròs)

Després de passar uns dies amb màximes clarament anòmales semblarà que tornem al fred: aquesta setmana la mitjana de les màximes s'ha situat aproximadament 6 graus per sobre de la mitjana climàtica per a aquesta època de l'any.

De cara a diumenge, les màximes es quedaran fins i tot una mica més curtes que avui, però de nit els intervals de núvols evitaran que la temperatura baixi gaire. Els ruixats es reactivaran a primera hora del matí al terç nord del territori, però no serà fins a la tarda quan les precipitacions s'intensificaran: els xàfecs de poca estona podrien afectar no només punts del Pirineu sinó també del Prepirineu, la Catalunya Central i, sobretot, comarques interiors de Girona. En general plourà poc, però de forma local alguns ruixats deixaran més de 5 o 10 l/m². No és descartable algun xàfec més a prop de la costa en comarques de Girona i de Barcelona, precipitacions en tot cas aïllades i poc abundants.

A llarg termini no hi ha gaires indicis de canvis importants. Sembla que haurem d'esperar a divendres de la setmana que ve per veure un nou canvi de temps destacable. Ara mateix els models de previsió fan pensar en una situació que pot deixar pluges i nevades al Pirineu, però no hi ha indicis de precipitacions destacables a la resta del país. Els mapes de probabilitat que s'acumulin més de 5 l/m² per dia no alimenten gaire l'optimisme tampoc a llarg termini. De fet, la setmana començarà amb molt de sol o amb alguns núvols prims.

Pel que fa a la temperatura, els pròxims tres o quatre dies seran encara molt de març, i després, ja cap a la segona part de la setmana que ve, l'ambient serà segurament més d'abril, però encara és incert si la calor que farà a partir de dimecres o dijous serà de principis d'abril o més aviat típica de final de mes. No sembla probable, en tot cas, que les temperatures tan altes durin gaires dies.

Anomalia de temperatura.
stats