La méteo
previsions 09/07/2022

Cap de setmana de sol i calor de ple estiu

Dissabte i diumenge pràcticament sense núvols i amb temperatures que encara repuntaran una mica més

2 min
Cel absolutament serè des de Roda de Ter.
Escolta aquí la previsió del temps

Hem encetat el dissabte amb el cel absolutament net de núvols al conjunt del país. De fet, el sol s'ha imposat durant tota la jornada i amb prou feines han crescut algunes tímides nuvolades havent dinat cap al Berguedà, el Ripollès i Osona. Un dissabte assolellat, poc ventós i amb una mar molt poc alterada. A primera hora de la tarda el garbí ha bufat amb ratxes moderades a la meitat sud de la façana litoral -el vent ha superat els 40 km/h a Tivissa, Mont-roig del Camp o el Perelló-, però no s'han aixecat onades de més de mig metre enlloc.

Els termòmetres, per la seva banda, s'han continuat enfilant i avui ja s'han assolit els 36 ºC en alguns indrets de la vall de l'Ebre, del pla de Lleida i de la Catalunya Central. De fet, la mitjana de les temperatures màximes del país ha repuntat un parell de dècimes respecte a ahir i ja ha sigut 2,3 graus més alta del que tocaria.

Demà diumenge continuarem amb la mateixa dinàmica i passarem el dia amb un bon sol a tot el país. La matinada serà lleugerament més xafogosa que la d'avui i al migdia els termòmetres es mouran entre els 29 i els 35 graus a la majoria d'indrets, i repuntaran fins als 36 o 37 als sectors més càlids del pla de Lleida, de l'Empordà i del pla de Girona.

I tot apunta que aquest episodi d'estabilitat atmosfèrica s'allargarà uns quants dies més. Els últims mapes del temps confirmen que la falca anticiclònica ens abraçarà durant un parell de setmanes i, per tant, esperem ben pocs núvols i una absència total de precipitacions abans del cap de setmana del 23 i 24 de juliol. La bombolla d'aire càlid també ens acompanyarà durant aquest període d'aproximadament quinze dies i farà que les temperatures es vagin enfilant lentament i que de cara a dimecres i dijous de la setmana vinent el mercuri ja pugui superar els 40 ºC a Ponent.

Ara mateix sembla que durant el pròxim cap de setmana respiraríem una mica més bé –però les temperatures es mantindrien per sobre del que tocaria a mitjans de juliol– però que la setmana següent la calorada seria considerable i que no seria estrany que se superessin els 40 graus a les comarques del pla de Lleida i a les fondalades i a les valls del Prepirineu. Aquest episodi de calor intensa i persistent s'acabaria el cap de setmana del 23 i 24 de juliol, amb una normalització sobtada de les temperatures i amb alguns ruixats –per fi– al terç nord del país.

stats